Přerov podpoří babybox

Na statutární město Přerov se obrátilo občanské sdružení Babybox pro odložené děti - STATIM, s žádostí o mimořádnou účelovou dotaci na zřízení a zajištění provozu babyboxu, který bude dne 9. února 2010 instalován v Pavilonu pro matku a dítě Středomoravské nemocniční, a.s, odštěpného závodu Nemocnice Přerov.

V České republice byl dne 11.1.2010 zprovozněn již 31. babybox, schránka pro odložené děti, kde je jejich matka nebo jiná osoba bude moci anonymně zanechat. Takto odložené děti budou mít díky vizuálním a akustickým senzorům zajištěnu okamžitou profesionální zdravotní péči a sociální pomoc. Celý projekt babyboxů v České republice, který pomohl zachránit již 28 dětí, je postaven výhradně na dárcovství. Z webových stránek občanského sdružení Babybox pro odložené děti - STATIM, www.babybox.cz, bylo zjištěno, že hlavním sponzorem tohoto projektu je Nadace Jistota KB. Na zřízení a zajištění provozu se také finančně podílejí konkrétní města, kde je babybox zřízen.

Výrobní náklady na jednu schránku pro odložené děti představují 250 000,-Kč. Občanské sdružení Babybox pro odložené děti je však povinno provádět pravidelnou technickou kontrolu schránek, která je finančně nákladná.

Rada města podala návrh Zastupitelstvu města Přerova schválit poskytnutí peněžitého daru ve výši 25.000,- Kč na projekt , který může pomoci zachránit v patových situacích dětský život..

13. 1. 2010 14:37:04 | přečteno 2245x | Mgr. Bohuslav Přidal