Závěrečný účet 2010

Rada města Přerov dne 07.04.2011 projednala návrh Závěrečného účtu a výroční zprávy statutárního města Přerova za rok 2010 a podala návrh Zastupitelstvu města Přerova k jeho schválení. Závěrečný účet obsahuje komplexní přehled o hospodaření statutárního města Přerova a jeho příspěvkových organizací za uplynulé období. Jeho součástí je také ukazatel likvidity.

Likvidita je vyjádřením schopnosti organizace přeměnit svá aktiva na peněžní prostředky a těmi krýt včas, v požadované podobě a na požadovaném místě všechny splatné závazky. Jako doporučenou hodnotu je uváděno optimum 1,8 až 2,5. Zcela zjevně je problematická hodnota menší než 1, která ukazuje na to, že krátkodobé závazky není možné z oběžných aktiv uhradit a je nutné je hradit z dlouhodobých zdrojů financování potažmo z prodeje dlouhodobého majetku. Obecně lze říci, že čím stálejší jsou příjmy města, tím může být hodnota běžné likvidity blíže jedné. V případě územních samosprávných celků jsou do výpočtu zahrnuty i údaje za zřízené příspěvkové organizace. Celková likvidita statutárního města Přerova k datu 31.12.2010 dosahuje hodnoty 2,07.

Na základě zjištěných zdrojů po vypořádání roku 2010 je navrženo posílení rozpočtu investičních akcí v celkové výši cca 70 mil. Kč, a to včetně zapojení nevyčerpané části úvěru. Jedná se především o akce, kde je předpoklad poskytnutí dotace, jako jsou akce realizované v rámci Integrovaného plánu rozvoje města - jih a pokračování v regeneraci panelového sídliště Předmostí.

8. 4. 2011 11:48:55 | přečteno 1858x | Mgr. Bohuslav Přidal