Vedení Přerova: „Budeme trvat na průpichu“

Přerov/ Vedení Přerova přivítalo příslib ministra dopravy Pavla Dobeše, který v pátek přijel do Přerova se zprávou, že se město dočká zlepšení dopravní situace - a to díky dostavbě dálnice D1 v úseku mezi Přerovem a Lipníkem nad Bečvou. Uvedl, že pokud se podaří navýšit rozpočet resortu pro příští rok, mohli by se dělníci dát do práce díky 600 milionům korun už v roce 2012.

Zároveň ale ministr nepotěšil zástupce Přerova informací, že dálnice je prioritou a prozatím město Přerov nemůže počítat se stavbou takzvaného průpichu městem. „S realizací průpichu se přitom mělo začít už v příštím roce a my jsme si právě od této stavby slibovali zlepšení neúnosné dopravní situace ve městě. Ministr nám ale sdělil, že obě akce nyní provést nelze a přednost má dostavba dálnice. My přesto budeme trvat také na realizaci průpichu,“ vyjádřil se přerovský primátor Jiří Lajtoch.

Se stanoviskem ministra se nespokojil ani náměstek primátora Josef Kulíšek, který má dopravu ve své gesci.

„Budeme dále jednat, vyvíjet tlak na příslušné orgány a dělat nezbytné kroky k rozhodnutí o realizaci průpichu. Ten je - společně s dálničním obchvatem - pro řešení dopravní situace v Přerově opravdu nezbytný,“ zdůraznil náměstek Kulíšek.

Pro informování široké veřejnosti o nejdůležitějších dopravních stavbách probíhá právě v těchto dnech v Přerově informační kampaň. „Cílem je maximální informovanost občanů o dopravní problematice. V pondělí byla kampaň na Masarykově náměstí, v úterý u obchodního centra Prior a ve středu bude na náměstíčku v Předmostí,“ podotkl náměstek Kulíšek.

Doplňující informace:

Průpich je část průtahu městem. Začínat by měl na křižovatce ulic Komenského, Velké Novosady a Kojetínská, vést má přes průmyslový areál společnosti Juta a napojuje se na ulici Tovární (u autobusového nádraží). Kvůli stavbě průpichu by měly padnout tři objekty v ulici Komenského, několika objektů v areálu Juty a dvě nemovitosti v ulici Kramářova. Investici za zhruba 140 milionů korun má provádět Ředitelství silnic a dálnic ČR. Město Přerov by se podílelo 25 miliony korun.

20. 9. 2011 14:50:38 | přečteno 1809x | Mgr. Bohuslav Přidal