Ve Škodově ulici opět pokračuje demolice

Přerov/ V někdejším přerovském romském ghettu ve Škodově ulici se opět objevila demoliční četa, která se pustila do bourání zchátralých domů. Po několikatýdenní odmlce se tak zase začíná s bouráním a čištěním části města, která by měla do konce září zmizet z mapy Přerova.

„Čtvrť jsem navštívil a mám informaci, že do konce příštího týdne by měl být kompletně stržen dům číslo 15. Stavebníci musejí být obezřetní, protože objekt je podsklepený, takže hrozí riziko propadnutí,“ uvedl náměstek přerovského primátora Michal Zácha.

Ten se zároveň tento týden setkal se zástupcem petentů ze Škodovy ulice, kteří si stěžovali na nedůstojné podmínky k životu v polorozbořeném domě. „Chápu jejich rozladění, protože musejí žít ve čtvrti, kde probíhá složitá demolice. Až pro ně nový majitel najde místo k bydlení, pravděpodobně také jejich domy skončí v demolici. Situaci nájemníků ale musí řešit vlastník domů ve Škodově ulici,“ doplnil náměstek Zácha.

Město prodalo zchátralé domy ve Škodově ulici společnosti Opera Bohemia v září roku 2007 – a to za jeden a půl milionu korun. Ve smlouvě se firma zavázala, že nejpozději do pěti let od nabytí vlastnictví začít s výstavbou reprezentativní čtvrti.

Firmě se už podařilo zbořit část ghetta a vystěhovat z nechvalně proslulé Škodovy ulice zhruba čtyřicítku převážně romských rodin. Samotná demolice ale probíhala chaoticky – úředníci ze stavebního úřadu kvůli tomu udělili firmě Opera Bohemia několik pokut.

26. 6. 2012 14:42:11 | přečteno 1471x | Mgr. Bohuslav Přidal