TZ - červenec 2012

Dlažba, po níž v Přerově chodil Komenský, putovala do Naardenu

Naarden 2012

Přerov/ Muzeum Jana Amose Komenského v holandském Naardenu získalo od přerovské delegace „čerstvé“ artefakty  - dva kusy historické dlažby, kterou archeologové v minulých dnech odkryli v Přerově. Jde o dlažbu z míst, po níž se procházel muž nazývaný „učitel národů“.

„Do Naardenu jsme přivezli jeden kus dlažby, který pochází ze základů kostela svatého Marka - a jednu dlažbu, pocházející z bratrské školy, kde působil Komenský. Jedná se o nálezy ze sedmnáctého století, které archeologové vyzvedli ze země teprve před pár dny,“ uvedl přerovský primátor Jiří Lajtoch.

24. 7. 2012 8:02:50 | přečteno 1628x | Mgr. Bohuslav Přidal | Celý článek

Děti si z hodin za 150 tisíc korun mohou zavolat i pomoc

Přerov/ Zlepšit bezpečnost alespoň na jednom přerovském dětském hřišti je záměrem občanského sdružení „Přijdu včas“. Jejich plán podpořili i radní, kteří souhlasili s instalací speciálních kombinovaných hodin, z nich si děti mohou v případě nouze přivolat rychlou pomoc.

19. 7. 2012 9:50:37 - aktualizováno 19. 7. 2012 9:54:08 | přečteno 1473x | Ing. Jana Pivodová | Celý článek

Zahrádkáři z kolonie pod nemocnicí se už nemusejí obávat

Přerov/ V menší jezero se vždy po vydatnějších deštích proměnila zahrádkářská kolonie pod přerovskou nemocnicí. S živlem zápasili zahrádkáři i několikrát za rok, kdy jim voda, stečená z kozlovických polí, „vstoupila“ až do jejich chat. Zástupci města vyslechli stesky majitelů pozemků a v minulých dnech se v této části města začalo se stavbou dešťové kanalizace, která by měla spolehlivě vodu odvést.

16. 7. 2012 13:40:44 - aktualizováno 16. 7. 2012 13:47:49 | přečteno 1862x | Ing. Jana Pivodová | Celý článek

Poničená budova v Kramářově ulici prochází statickým zajištěním

Přerov/ Dům v Kramářově ulici v Přerově, který v pondělí 2. července poničila vážná nehoda kamionu, prochází statickým zajištěním.

„V sobotu 14. července v ranních hodinách začala odborná stavební firma dům zabezpečovat. Došlo pouze k drobné změně použité technologie, kterou ale odsouhlasil statik Josef Navrátil. Změna spočívala v tom, že dělníci postavili pomocnou ocelovou konstrukci, do té vložili železný nosník profilu I, který je nyní zabudovaný do stěny budovy. Nemůže už dojít ke zřícení objektu,“ vysvětlil náměstek přerovského primátora Michal Zácha, který stavbu v sobotu kontroloval. „Na místo byli přizváni i městští strážníci, které majitel poničeného domu požádal o součinnost – pro případ komplikací. Ty ale naštěstí nenastaly,“ podotkl náměstek.

16. 7. 2012 12:45:16 | přečteno 1427x | Ing. Jana Pivodová | Celý článek

Kvalita teplé vody se v Přerově zlepšila

Přerov/ Na kvalitu teplé vody si v poslední době stěžovali lidé z Přerova. Kritizovali zejména snížení průtoku teplé vody z vodovodních kohoutků a vadil jim jemný písek, ulpívající na dně van. V minulých dnech se proto sešli zástupci města, společnosti Vodovody a kanalizace a společnosti Teplo Přerov, aby našli řešení situace.

13. 7. 2012 14:00:15 | přečteno 1527x | Ing. Jana Pivodová | Celý článek

Přesvědč dospělé, aby darovali krev – ojedinělá kampaň startuje v Přerově

Přerov/ Přesvědč dospělé, aby darovali krev. S tímto heslem startuje kampaň Nemocnice Přerov a Statutárního města Přerova. Jejím cílem je přilákat na transfuzní stanici více takzvaných prvodárců krve. Kampaň chce oslovit děti z Přerovska, které mohou pro dárcovství krve přesvědčit své blízké – rodiče, prarodiče, tety a strýce či starší sourozence.

„ Je to celorepublikově ojedinělá myšlenka, která má ambice spojit svět dětí a dospělých prostřednictvím darování krve. Je důležité, aby si děti uvědomovaly, že díky darované krvi je možné jinému člověku zachránit život – a dospělí mají skvělou šanci ukázat tímto dětem, jak vypadá solidarita. Je to opravdu efektní a pěkná myšlenka,“ řekl primář transfuzní stanice přerovské nemocnice Štefan Repovský. Ten zároveň zdůraznil, že počet prvodárců klesl oproti loňskému roku o dvanáct procent  - a toto minusové číslo je třeba napravit.

12. 7. 2012 12:39:46 - aktualizováno 12. 7. 2012 15:04:06 | přečteno 1937x | Ing. Jana Pivodová | Celý článek

12. 7. 2012 12:47:27 | přečteno 1937x | Mgr. Bohuslav Přidal