Bečvu překlene zavěšená lávka za dvacet milionů korun

Lávka u tenisu

Přerov/ Přerovští radní už mají jasnější představu, jak by měl vypadat most, který překlene řeku Bečvu u tenisových kurtů. Vybírali ze dvou variant, které jim předložili projektanti ze společnosti Pontex. Nakonec se rozhodli pro předpjatý železobetonový trám se závěsy, který bude bezpečnější v případě povodní. Velká voda je právě důvodem, proč je třeba současnou lávku vyměnit za novou – v roce 2010 totiž bezmála třicet let starý most poničily jarní povodně.

„Představili jsme zástupcům města dvě možné varianty řešení. První lávka je se závěsy, druhá představuje visutý pás. My jsme navíc pro lepší rozhodování obě varianty srovnávali ve dvanácti bodech. Řešili jsme například riziko povodní a poškození, pohodu chodců, cyklistů či in-line bruslařů, možnosti osvětlení a podobně,“ uvedl Milan Kalný ze společnosti Pontex. Obě lávky měly návrhovou životnost sto let, nezasahovaly do prostoru přírodní památky Malá laguna, počítaly s volným koridorem pro bezpečný průlet ptáků, umožňovaly nouzový průjezd vozidel a měly i stejné předpokládané finanční náklady. „Počítáme s tím, že nový most by měl stát okolo 20 milionů korun bez DPH. Projektanti nám i vyčíslili, že průměrné dlouhodobé náklady na údržbu nové lávky by měly ročně představovat zhruba 0,5 až 0,8 procent investičních nákladů,“ doplnil náměstek primátora Josef Kulíšek.

Lávka, které dalo vedení města zelenou, bude v případě záplav bezpečnější – a to při rozhodování hrálo prim. „Zatímco visutý pás měl rezervu nad proudem řeky zvýšenou na 0,90 metru, zavěšená lávka měla tuto rezervu na hodnotě 1,60 metru,“ připomněl Pavel Gala z odboru rozvoje přerovského magistrátu. Navíc zdůraznil, že zvolená varianta má i sníženou citlivost na dynamické účinky.

Pro stavbu nového mostu se zástupci města rozhodli krátce po povodních v roce 2010, které stávající konstrukci značně poškodily. „Stav lávky byl podroben důkladnému průzkumu – a na základě toho byla její životnost omezena. Několik týdnů byla dokonce zcela uzavřena, byli jsme proto nuceni hledat odpovídající řešení,“ vzpomněl náměstek Kulíšek.

Vizualizace nové lávky, která by měla překlenout řeku Bečvu v místě u přerovských tenisových kurtů.

lávka u tenisu, obrázek se otevře v novém okně

8. 11. 2012 10:23:05 | přečteno 1771x | Mgr. Bohuslav Přidal