Kde bude nová přerovská knihovna? Zastupitelé posoudí tři varianty

Žerotínovo č 36

Přerov/ Přerovská knihovna sídlí už řadu let v nevyhovujících prostorách někdejší vily na Žerotínově náměstí. Ta měla původně sloužit jen rodině majitele cihelny – jenže v roce 1957 padlo rozhodnutí přemístit sem knihovnu. Tisíce nových knižních svazků, které tu v průběhu půl století přibyly, začaly někdejší rodinné sídlo doslova „trhat ve švech“.

„Praskající stěny, narušená statika a nevyhovující prostory pro čtenáře – to je dnešní realita přerovské knihovny. Je nejvyšší čas najít nové místo, které bude zázemím pro dospělé i dětské čtenáře, nabídne skladovací prostory a jako bonus přinese třeba i studentský klub, besední místnost či kavárnu,“ říká náměstek přerovského primátora Josef Kulíšek. Proto svolal na pondělí 19. listopadu jednání se zastupiteli, kteří by měli zvážit, která ze tří aktuálně navržených variant bude pro knihovnu ta nejlepší.

Posuzovat budou tři objekty - někdejší vojenský soud v Čechově ulici 43, budovu bývalého Chemoprojektu na Trávníku 30 a objekt v Palackého ulici číslo 27, v němž v minulosti sídlila banka. Zastupitelé si vyslechnou názory odborníků, ale i úředníků či ředitele knihovny. „Měl jsem možnost porovnat všechny tři varianty a upřednostňuji, aby knihovna byla v Palackého ulici. Budova skýtá nejlepší možnosti pro knihovnické služby, navíc se nachází na jedné z hlavních tepen centra města, stojí v blízkosti středních škol a nabízí i potenciál rozvoje. Celková užitná plocha je 3000  metrů čtverečních, což je ideální,“ konstatoval  ředitele Městské knihovny v Přerově Pavel Cimbálník. Jak dále uvedl, dvoupatrová budova v Palackého ulici s podzemními prostory je navíc částečně bezbariérová, jsou v ní výtahy a vyhovující je i statické zajištění podlahových ploch. „Objekt ale není v majetku města a bylo by nutné si jej pronajímat – a to za částku zhruba 7 milionů korun ročně. Každopádně je třeba říci, že by se díky nové knihovně celá tato lokalita v centru Přerova zvelebila,“ podotkl primátorův náměstek Josef Kulíšek.

Zastupitelé ale dostanou na misku vah i další dvě nevyužité budovy, které podle slov odborníků skýtají dvě výhody – jsou v majetku města a nejsou plně využité. Tím ale pozitiva končí. „Náklady na jejich rekonstrukci by byly velmi vysoké. Počítáme s tím, že přebudování Chemoprojektu na knihovnu by přišlo na 110 milionů korun a do budovy někdejšího vojenského soudu by bylo nutno investovat zhruba 180 milionů korun. Obě nemovitosti nemají výtahy, chybí jim bezbariérový přístup a statické zatížení podlah neodpovídá požadavkům knihovny. Je třeba zdůraznit, že v nové knihovně bude uloženo přes 80 tisíc svazků knih a 40 tisíc periodik – a tento fond se ještě může rozrůstat,“ vzpomněla architektka města Klára Koryčanová.

Pro lepší rozhodování nechali přerovští úředníci zpracovat na Vysoké škole ekonomické v Praze znalecký posudek, který srovnával všechny tři varianty. „Ekonomové zjišťovali, jestli je pro Přerov výhodnější investovat do rekonstrukce vlastních nemovitostí, nebo hradit nájemné z pronajatých prostor. Stanovisko bylo jednoznačné - nejvýhodnější variantou je patnáctiletý nájem nebytových prostor v Palackého ulici,“ uvedl vedoucí odboru koncepce a strategického rozvoje Pavel Gala.

Každopádně nová knihovna se má stát důstojným komunitním a kulturním centrem pro všechny občany Přerova – a měla by nabízet ucelenou a pestrou nabídku knihovnických služeb. „V současné době je situace opravdu nevyhovující, nedůstojná pro 21. století. Knihovna spravuje tři pobočky ve městě – v ulicích Trávník, Velká Dlážka a na sídlišti v Předmostí. V jiné budově je dětská půjčovna a na jiném místě jsou depozitní sklady. To všechno komplikuje život knihovníkům i čtenářům. Desetitisíce knih jsou uloženy ve skladech a ke čtenářům se vůbec nedostanou, protože pro ně není zkrátka místo,“ podotkl závěrem náměstek Kulíšek.

PŘÍLOHY:

Trávník č 30, obrázek se otevře v novém okněFoto číslo 1 - Trávník 30:  Třípatrový objekt – budova bývalé společnosti Chemoprojekt. Nemá výtah ani bezbariérový vstup, statické zatížení podlahových konstrukcí neodpovídá požadavkům knihovny. Objekt je situován v občanské zástavbě s obtížnější dostupností pro osobní automobily - s přeplněnými parkovacími plochami. Městská hromadná doprava je dostupná ve vzdálenosti zhruba 400 metrů. Nemovitost je v blízkosti Základní školy Trávník a obchodního centra. Objekt je v majetku města, jeho rekonstrukce by si vyžádala 110 milion korun.

Čechova č 43, obrázek se otevře v novém okněFoto číslo 2 - Čechova 43: Čtyřpatrový objekt s podkrovím – budova bývalého vojenského soudu. Svou velikostí odpovídá požadavkům knihovny, je v centru města, na jedné z pěších tepen, stojí v blízkosti obchodních center. Nemovitost nemá výtah ani bezbariérový vstup, statické zatížení podlahových konstrukcí neodpovídá požadavkům knihovny. Městská hromadná doprava se nachází v sousedství. Objekt je v majetku města, jeho rekonstrukce by si vyžádala 180 milion korun.

Palackého č 27, obrázek se otevře v novém okněFoto číslo 3 - Palackého 27: Dvoupatrový objekt s přízemními prostory – v budově dříve sídlila banka. Nemovitost odpovídá svou velikostí požadavkům knihovny, jsou v ní výtahy a po drobných úpravách je bezbariérově dostupná. Objekt stojí na jedné z hlavních dopravních a pěších tepen – v blízkosti centra města. Městská hromadná doprava je dostupná maximálně 200 metrů od nemovitosti, v okolí je několik parkovacích ploch. Budova je v bezprostřední blízkosti Gymnázia Jakuba Škody, Střední průmyslové školy, Vysoké školy logistiky. Objekt není v majetku města, patří společnosti Aspana Holding. Roční pronájem by činil zhruba 7 milionů korun.

Žerotínovo č 36, obrázek se otevře v novém okněFoto číslo 4 - Žerotínovo náměstí 36: Praskající stěny. Malý prostor pro čtenáře. Knihy, které by mohly stát v policiích, jsou kvůli nedostatku místa uloženy ve skladě. Neexistující místnost pro besedy. Absence sociálního zařízení pro veřejnost. To je realita přerovské knihovny, která má už přes půl století své místo na Žerotínově náměstí. V objektu je v současné době 21 tisíc svazků knih, 13 tisíc svazků periodik, ve studovně je 6 tisíc knih a v čítárně 1500 periodik, v hudebním oddělení je 400 knih, 700 periodik a 5 tisíc CD nosičů. . „Ve skladech máme dalších 40 tisíc velmi kvalitních svazků knih a 11 tisíc svazků periodik. Ty se ale kvůli prostorovým problémům nedostanou k uživatelům knihovny. Prakticky se dá říci, že si čtenáři mohou přímo půjčit jen 30 procent knih, které máme v Přerově k dispozici - o další musí žádat pracovníky knihovny, aby jim je donesli ze skladů,“ doplnil ředitel knihovny Pavel Cimbálník.

15. 11. 2012 10:23:02 | přečteno 1954x | Mgr. Bohuslav Přidal