Libosad Malý Noe oživí staré sady a pomůže dětem z domovů

sady

Přerov/ Libosad Malý Noe má v příštím roce vyrůst v Knejzlíkových sadech v Přerově – Předmostí. Aktivita, do níž vstupuje město Přerov spolu s Nadací Malý Noe, stojí na dobročinných základech. Patroni stromů totiž pomohou dětem, jejichž vstup do života byl komplikovanější. Záměr tento týden schválila rada města.

„Nové stromoví podpoří dvě myšlenky. Obnovíme sad, který tu zhruba před osmdesáti lety byl - a dnes je v žalostném stavu. A hlavně finančně pomůžeme dětem, které vyrůstají bez náležité péče svých rodičů. Libosad totiž budeme realizovat společně s nadací, která pomáhá zejména dětem, vyrůstajícím bez biologických rodičů,“ uvedl přerovský primátor Jiří Lajtoch. Lidé, kteří se za stanovený finanční obnos stanou sponzory stromu, budou moci svůj strom navštěvovat, zalévat ho a sledovat jeho růst. Navíc je může těšit, že přispěli na dobročinnost. „Nosnou myšlenkou je vybudování libosadu jako trvalé připomínky na děti, které potřebují pomoc dobrých lidí. Získané peníze nadace použije například na obnovu vybavení Dětského domova v Přerově,“ připomněla projektantka Hana Tomaštíková, která vypracovala studii využití území.

Výsadba zhruba sedmdesáti listnatých stromů navíc vhodně doplní stávající aktivity v této oblasti. „Ať už se jedná o výukové programy Základní školy Jana Amose Komenského, turistiku či naučnou stezku, která tudy vede. Navíc projekt zaslouženě posílí společenskou prestiž této historicky i krajinářsky významné lokality,“ doplnil Pavel Juliš z přerovského magistrátu.

Vhodnou skladbu stromů určí odborníci, kteří dodají i kalkulaci ceny. „Pokud vše vyjde podle předpokladů, první stromy by v Knejzlíkových sadech mohly být vysazeny už v příštím roce na jaře. Jejich patroni pak budou mít své jméno zanesené v mapovém plánku, který má být součástí libosadu,“ doplnil Pavel Juliš. Libosad ale nebude mít konečnou hranici. Aktivita by měla v dalších letech pokračovat výsadbou takzvaného „Památkového sadu“ -  v něm si zájemci budou moci vysadit strom například při příležitosti narození dítě, svatby, promoce či životního jubilea.

9. 11. 2012 12:11:22 | přečteno 1413x | Mgr. Bohuslav Přidal