Seniorům v domově nechutnalo, radní se rozhodli změnit dodavatelskou firmu

Přerov/ Nedostatečná pestrost jídla, stížnosti na kvalitu. Lidé z Domova pro seniory v Přerově se už delší dobu shodují, že jim dovážené jídlo v mnoha ohledech nevyhovuje. „Nechutná jim, nejsou  s ním spokojeni – a často na tento fakt nespokojeně poukazují,“ říká Josef Hrbáček ze Sociálních služeb města Přerova. Radní města slova seniorů vyslyšeli a v minulých dnech rozhodli o vypsání výběrového řízení na nového dodavatele stravy. Ten by mohl už v dubnu příštího roku nabídnout klientům nové jídelníčky i kulinářské zážitky.

„Nerozhodovali jsme o novém dodavateli od stolu. Ustanovili jsme hodnotitelskou komisi, složenou z odborníků i laiků, která jídla dovážené do domova důchodců ochutnávala. Také lidé z komise konstatovali, že jídlo není vyhovující a doporučili změnu,“ konstatoval náměstek přerovského primátora Dušan Hluzín.

Nový dodavatel, který vyhraje výběrové řízení, bude stravu dodávat nejen pro osmdesát dva uživatelů domova pro seniory, ale vařit bude také pro zhruba patnáct lidí přerovského Denního pobytu a zaměstnance Sociálních služeb města Přerova. „Kromě toho bude mít ve svých povinnostech provozovat v domově pro seniory bufet. Zakázku bude nový zhotovitel plnit čtyři roky a její předpokládaná cena je zhruba dvacet milionů korun,“ podotkl náměstek Hluzín.

Nejvíce porcí z vývařovny bude putovat do domova pro seniory, kam musí dodavatelská firma dopravit celodenní stravu složenou ze snídaně, dvou svačin, obědu, večeře a pozdní večeře. „Samozřejmě počítáme i s kompletní nabídkou tekutin a dietních jídel. Zhotovitel by měl být schopen dodat i jídla ve stavu mletém a mixovaném,“ doplnila vedoucí odboru sociálních věcí a školství přerovského magistrátu Romana Pospíšilová. A požadavků je více. Tak třeba teplota jídla na talíři nesmí být nižší než 63 stupňů Celsia. Kuchaři musejí úplně zapomenout třeba na výrazné koření, umělé náhražky, barviva, instantní směsi, dochucovadla a potravinové přísady, známé pod označením „éčka“. Ryby musejí vykostit, ovocné kompoty zbavit pecek či jader a zeleninu krájet na malé kousky. Uzenářské výrobky, které budou mít méně než šedesát procent masa, jsou úplně tabu.

„Stravu může zhotovitel klidně i dovážet z jiného města či obce, ale musí být čerstvá a jím připravená  – polotovary nebudeme tolerovat. A protože domov pro seniory nemá vlastní kuchyni, bude dodavatel stravu připravovat ve vlastních nebo pronajatých prostorách a s vlastními zaměstnanci,“ upozornil náměstek Dušan Hluzín.

Nabídku mohou zájemci posílat až do 23. ledna příštího roku. Navrhnout musejí cenu pro plnění veřejné zakázky – a jejich povinností bude i předvést, jak si poradí s praktickou stránkou věci, tedy vařením. „Členové hodnotitelské komise posoudí chuť připravených vzorků a pak stravu ohodnotí. A to stejně jako ve škole – od výborné až po nedostatečnou. Podle toho získají uchazeči přidělené body,“ řekl závěrem náměstek Hluzín.

Příloha: Foto Domova důchodců Přerov

domov pro seniory I, obrázek se otevře v novém oknědomov pro seniory II, obrázek se otevře v novém oknědomov pro seniory III, obrázek se otevře v novém okně

29. 11. 2012 7:38:07 | přečteno 1603x | Mgr. Bohuslav Přidal