Havarijní most se opět „prohnul“

Lávka u tenisu

Přerov/ Most, který spojuje břehy Bečvy u přerovských tenisových kurtů, už definitivně dosluhuje. Dokázaly to poslední testy, které před pár dny provedli odborníci na mostní konstrukce. Lávka, kterou vážně poškodily povodně v letech 1997, 2006 a 2010, by měla v příštím roce projít demolicí. Lidé po ní mohou sice ještě chodit, ale zvláště v zimě se dá předpokládat, že mohou nastat změny v její statice.

„Most jsme od května roku 2010, kdy ho vážně podemlela voda, nechali sledovat. Poslední šetření nám ukázalo, že se lávka zase pohnula. Mírně se otevřel vrubový kloub v patě pilíře a rovněž se zvětšil průvěs lávky asi o dva centimetry více, než se teoreticky předpokládalo,“ uvedl náměstek přerovského primátora Michal Zácha.

Zpracovatelé posudku sice uvádějí, že lávku mohou pěší dále užívat, ale zároveň zdůrazňují, že měření prokázala jistou změnu chování staticky narušené konstrukce. A tu není možné brát na lehkou váhu. Upozorňují, že most bude možné provizorně využívat jen do léta roku příštího roku – a to za předpokladu, že bude dodrženo maximální zatížení dvě stě kilogramů na metr čtvereční.

„Lávka je způsobilá pro další provoz za předpokladu pokračujícího sledování. Další etapa by měla být provedena v únoru roku 2013,“ napsal ve zprávě pro město Vladimír Junek ze společnosti Pontex, která měření prováděla.

Přerovští radní už v listopadu vybrali novou podobu mostu, který nahradí stávající – bezmála třicet let starou – lávku. „Mezi návrhy, které jsme posuzovali, nakonec zvítězil předpjatý železobetonový trám se závěsy, který je bezpečnější v případě povodní. Jeho stavba přijde zhruba na dvacet milionů korun,“ podotkl náměstek přerovského primátora Michal Zácha.

Na snímku most po povodni v roce 2010.

13. 12. 2012 14:05:09 | přečteno 1253x | Mgr. Bohuslav Přidal