Velitel hasičů se loučí, radní mu dnes poděkovali

velitel + primátor

Přerov/ Třicet let byl velitelem přerovského Sboru dobrovolných hasičů. Musel si poradit s ohněm, vodou i vichřicí. Tisíce hodin prožil v terénu a nezištně pomáhal lidem. K poslednímu prosinci se čtyřiasedmdesátiletý Jan Sekera se svou funkcí loučí a velitelské žezlo předává dvaatřicetiletému synovi Janovi, který od ledna bude šéfem jednotky.

„Vážím si jeho letité práce a jsem rád, že Jan Sekera nadále zůstává členem sboru města Přerova, jen už mu nebude velet. Věřím, že i s jeho nástupcem bude dobrá spolupráce,“ řekl primátor Přerova Jiří Lajtoch. Ten velitele přijal na posledním letošním zasedání rady města, kde od něj také primátor převzal Řád prezidia Moravské hasičské jednoty prvního stupně. „Je to význačné vyznamenání a rozhodně ho nerozdáváme často. Primátor si ho ale za svou podporu našemu sboru zaslouží,“ konstatoval Jan Sekera. Ten se dostal k dobrovolným hasičům před mnoha lety – a jeho vztah k dobrovolnické uniformě nevyhasl ani po půl století. „Ve sboru jsem od roku 1956. Tehdy mě coby sedmnáctiletého studenta průmyslovky přivedl k hasičům můj spolužák, který se mnou seděl v lavici. Bydlel ve dvoře požární stanice, zajímal se o práci hasičů – a nadchl i mne. Zažil jsem toho za těch padesát let práce opravdu hodně, zásahů byly stovky. Požár Kazeta, skladů Liazu nebo velkých plynových sond v Lobodicích, pomáhali jsme i při povodních v letech 1997, 2006 a 2010,“ vzpomněl Jan Sekera.

Přerovští dobrovolní hasiči pracují ve městě už 137 let a po celou dobu mají jednu zvyklost, nepozměněnou generacemi hasičů. „Scházíme se pravidelně každé pondělí, je to už zvyk, který se tu drží bezmála sto čtyřicet let. Můžeme fungovat zásluhou podpory zástupců města. Za posledních deset let jsme si díky tomu pořídili potřebnou techniku za deset milionů korun. Od cisternové stříkačky, přes čerpadla, velkokapacitní plovoucí čerpadla – až po dopravní vozidlo nebo třeba člun,“ připomněl Sekera.

V současné době má sbor devadesátku členů. „Z toho dvaatřicet hasičů je určeno k přímému výkonu v zásahové jednotce. Část tvoří i ženy a děti – a já si vážím toho, že se Jan Sekera, který  byl i dlouholetým členem Bezpečnostní rady města, podílí na výchově nové generace dobrovolných hasičů. Jejich pomoc je pro Přerov nedocenitelná,  řekl závěrem Jaromír Dvořák z kanceláře primátora, který Sbor dobrovolných hasičů metodicky vede.

Na snímku Jan Sekera (vlevo) předává primátorovi Přerova Jiřími Lajtochovi Řád prezidia Moravské hasičské jednoty prvního stupně.

20. 12. 2012 11:38:31 | přečteno 1459x | Mgr. Bohuslav Přidal