Primátor Přerova se ptá ministra obrany: Bude armáda nadále využívat letiště?

Přerov/ Jak hodlá armáda České republiky využívat přerovské letiště? Jaké má záměry s tímto areálem do budoucna? Počítá s ním, nebo ho hodlá opustit? Na to se ptá přerovský primátor Jiří Lajtoch ministra obrany Alexandra Vondry. V pátek 3. srpna mu zaslal oficiální dopis, v němž ho žádá o konkrétní informace. V listě zdůrazňuje, že informace se stanou nutným podkladem pro rozhodování samospráv města Přerova a Olomouckého i Zlínského kraje ohledně dalšího postupu v budování záměru civilního provozu.

„Jsem informován, že se v rámci šetření uvažuje o zrušení vrtulníkové základny na tomto letišti. Nicméně rozhodnutí vlády v této věci ještě nepadlo. Zrušení vojenské části letiště by zasadilo našemu regionu citelnou ránu - a i pro realizaci civilního provozu by tato záležitost způsobila řadu komplikací,“ píše primátor Jiří Lajtoch ministrovi obrany.

Letiště Přerov – Bochoř se nachází zhruba čtyři kilometry jihozápadně od Přerova a má statut neveřejného mezinárodního letiště se smíšeným provozem. Město Přerov společně s Olomouckým a Zlínským krajem založilo v roce 2009 akciovou společnost Regionální letiště Přerov, jejímž hlavním úkolem je zajištění civilního provozu a postupný přerod civilní části letiště na veřejné mezinárodní letiště. To by mělo pozvednout význam nejen Přerova, ale i celého regionu Střední Moravy.

„Do Regionálního letiště Přerov už bylo vloženo velké pracovní úsilí a nemalá část finančních prostředků. Chceme o osudu letiště rozhodovat zodpovědně, proto potřebujeme mít jasnou informaci o tom, zda armáda na letišti zůstane,“ připomněl závěrem primátor Jiří Lajtoch.

3. 8. 2012 13:43:20 | přečteno 1779x | Ing. Jana Pivodová