Tisícovka přerovských domácností se stane součástí „experimentu“

Přerov – Do tisícovky přerovských domácností doputuje koncem září netradiční dárek – speciální tašky na třídění odpadu. Barevně odlišené tašky svým popiskem jasně naznačují, čím je budou jejich majitelé „krmit“ – do žluté bude patřit plastový odpad, do zelené sklo a do modré papír. Lidé tak mohou doma odpad třídit přímo do těchto brašen - a poté jejich obsah jednoduše vysypat do kontejneru stejné barvy. Dá se proto očekávat, že už za měsíc budou Přerované potkávat své sousedy s různobarevnými taškami přes rameno.

„Věřím, že naše barevné tašky budou občany motivovat k aktivnějšímu přístupu ke třídění odpadů. Často jsme se setkávali s názorem, že lidem doma chybí nádoby na třídění jednotlivých druhů odpadů, i to byl jeden z důvodů, proč jsme se rozhodli takovouto aktivitu realizovat,“ uvedl Marek Hruška - manažer ze společnosti EKO-KOM, která ve spolupráci s Olomouckým krajem aktivity na podporu třídění odpadů financuje.

V Přerově budou dvojice vyškolených pracovníků specializované agentury roznášet sady barevných tašek přímo do domácností – a to v pátek 21. září odpoledne či vpodvečer, případně v sobotu 22. září. „Dali jsme prozatím přednost spíše rodinným zástavbám, takže tašky dostanou lidé v ulicích Dluhonská, Na Hrázi, Malá Tratidla, U Strhance, Jilemnického, Svépomoc I-IV, Na Svépomoc, U Žebračky, Bezručova, Máchova, Sadová, Za Mlýnem, Osmek, Riedlova, Kopaniny, Havlíčkova, Malá Trávnická, Kosmákova, Vsadsko. Další lokalitou bude Předmostí, a to ulice Kotkova, Janáčkova, Karasova, Sportovní, Tyršova, Teličkova, Popovická, Prostějovská, Olomoucká, 1. května, Tylova a U Pošty,“ upřesnila Věra Špilerová z odboru správy majetku a komunálních služeb přerovského magistrátu.

Obyvatelé budou o akci předem informováni prostřednictvím letáků v poštovních schránkách, o akci se mohou dočíst i na vývěskách. „Lidé pracovníky poznají podle jednotných triček s tematikou třídění odpadů. Společně s taškami budou rozdávat také propagační předměty z recyklovaných materiálů, zájemcům mohou také odpovědět na dotazy, týkající se třídění odpadů a jejich následného zpracování,“ popsal koordinátor projektu Miroslav Grass.

Do přerovských rodin, které se tohoto „experimentu“ zúčastní, přijde v příštím roce dotazník, na jehož základě bude vyhodnocen přínos akce. „Pokud se ukáže, že tato aktivita v rámci projektu kraje a společnosti EKO-KOM splnila očekávání, je reálné, že tašky poputují i do dalších domácností,“ zdůraznila závěrem Věra Špilerová.

21. 8. 2012 8:10:29 | přečteno 1177x | Mgr. Bohuslav Přidal

Za týden: 42072