Za miliony z „hazardu“ opraví dětem hřiště, koupí dalekohled, zlepší život seniorům či postiženým

Přerov/ Podpora sportovních klubů. Finanční příspěvek pro organizace, pomáhající zdravotně či mentálně postiženým lidem. Peníze, které podpoří kulturní spolky a akce. Dar pro školy, církve i nadace. Příspěvek pro hasiče… Přerovští radní tento týden odsouhlasili pestrý výčet organizací, které dostanou mimořádnou podporu z příjmů z loterií. Celkem by takto chtěli „podělit“ čtyřiasedmdesát spolků, klubů, nadací, ale i jednotlivců. O přerozdělení bezmála deseti milionů korun budou ještě v září hlasovat zastupitelé.

„Rozhodli jsme se, že částku rozmělníme mezi více příjemců. Jsme si vědomi, že v oblasti kultury, sportu a neziskových organizací se v důsledku změněného systému financování dostala řada subjektů do problémů, proto jsme se dohodli, že je alespoň takto podpoříme,“ uvedl přerovský primátor Jiří Lajtoch.

Pracovní skupina, která jednala o rozdělení peněz z hazardu, navrhla následující „finanční scénář“: Tři a půl milionu korun na podporu volnočasových aktivit a sportovišť v majetku města, stejná částka na aktivity sportovních oddílů a zařízení. A tři miliony korun na kulturu a činnost neziskových organizací.

„Rozdělit peníze nebylo jednoduché, ale jsem přesvědčený, že jsme postupovali spravedlivě. Finančně pomůžeme třeba folklornímu souboru, divadlu, pěveckému sboru, organizaci nevidomých či sportovním oddílům, které se věnují dětem a mládeži. Jsem rád, že za tyto finance dostane například přerovská hvězdárna nový dalekohled, který určitě ocení i školáci, kteří sem přicházejí. Peníze poputují rovněž k seniorům – na jejich aktivity,“ podotkl primátor. Město z těchto peněz podpoří rovněž místní části. „Konečně zrealizujeme projekty, na které jsme neměli finance. Nové dětské hřiště budou mít například v Dluhonicích, Lýskách, Henčlově, Vinarech, Čekyni a Výmyslově, rozšíříme dětem hřiště i v Lověšicích. Půl milionu korun poputuje i do vylepšení hřiště v ulici Velká Dlážka a na Laguně vznikne za čtvrt milionu korun DiscoGolfPark, v rámci něhož tu budou speciální koše pro hru disko golf,“ připomněl náměstek primátora Michal Zácha.

Zároveň ale zdůraznil, že tento systém rozdělování peněz z hazardu nemusí být v Přerově v následujících letech stejný.

23. 8. 2012 10:35:01 | přečteno 1239x | Mgr. Bohuslav Přidal