„Přerovská Klíčnice“ otevře každou dubnovou sobotu dveře od města. Na lidi čekají hry, exkurze

Klíč

Přerov/ „Pojďte dál… I dnes máme otevřeno.“ Toto motto bude provázet největší akci svého druhu v historii Přerova. Každou dubnovou sobotu se tu otevřou „dveře města“ – od jeslí, školek, škol, kanceláří, organizací města až třeba po skládku, útulek pro psy či knihovnu. Na návštěvníky čeká atraktivní program, který si mohou užít nejen v pětašedesáti městských budovách, ale také třeba na náměstích. Celou akci bude provázet nová kreslená postavička – „Přerovská Klíčnice“, která má za úkol otevírat dveře dokořán.

„Chceme, aby naše město žilo. Lidé se mohou těšit nejen na exkurze, ale i výstavy, koncerty, besedy, nebo třeba i dětskou tiskovou konferenci se zástupci města. Čeká je třeba exkurze do historie – a naopak nahlédnout mohou prostřednictvím plánů i do budoucnosti,“ předeslal přerovský primátor Jiří Lajtoch. Kromě toho čeká na návštěvníky soutěž o „klíč od města“ – šperk s bronzovou patinou, který byl vyrobený jen v limitované edici. „Tento klíč dostane prvních čtyři sta lidí, kteří se zapojí do naší hry. V brožuře, která je k dostání v Městském informačním centru, je kromě podrobného programu i hrací karta. Do ní budou návštěvníci sbírat razítka ze svých pochůzek. Prvních čtyři sta lidí, kteří získají deset razítek a přinesou od 29. dubna kartu do informačního centra, získá tento klíč. Kartu je možné i stáhnout na webových stránkách města a vytisknout si ji,“ doplnil první náměstek primátora Josef Kulíšek.Atraktivní program dubnových dnů města začne už 6. dubna. „Otevřeme všechny naše školy a školky. Učitelé i děti si připravili opravdu atraktivní programy. Lidé se mohou těšit nejen na prohlídky zařízení, ale třeba také na vystoupení školní kapely, sportovní soutěže, výrobu keramiky, čeká na ně taneční šou, výukové programy, kvizy, soutěže a dokonce i jeden pokus o netradiční rekord. Kromě toho otevřeme také školní jídelny, kde kuchařky nabídnou příchozím menší ochutnávku školní stravy,“ uvedl náměstek přerovského primátora Dušan Hluzín, který má na starosti školské záležitosti.  Druhou dubnovou sobotu – 13. dubna – si návštěvníci mohou prohlédnout všechny budovy magistrátu, kde na ně čekají rovněž nejrůznější hry a soutěže. „Lidé se budou bavit, ale mohou se také vzdělávat nebo se zajímat o nejrůznější investice města. Čeká na ně třeba komentovaná virtuální prohlídka městské památkové zóny, mohou si vyhledat pozemek v územním plánu, nebo získat informace o Mamutovu, budou mít možnost vyzkoušet si čtení slepeckého písma, nebo si na odboru ekonomiky udělat cvičný test z matematiky. Zájemci si sednou do křesel radních, nebo si třeba prohlédnou matriku – program magistrátu bude opravdu pestrý,“ konstatoval tajemník magistrátu Jiří Bakalík.Atraktivní a barvitý bude i program, který čeká na návštěvníky 20. dubna. „Otevřeme všechny organizace města. Technické služby města Přerova například vyvezou zájemce na skládku, nebo jim zajistí exkurzi v útulku pro psy. Předvedou techniku - svozová auta, samosběrné zametače či dálkově řízené sekačky. Společnost Teplo zase vezme návštěvníky na prohlídku prostorů pod bazénem, kde je veškerá technologie bazénu. Mohou si prohlédnout i rolbovnu na zimním stadionu nebo velín,“ připomněl náměstek primátora Michal Zácha. Kulturní a informační služby města Přerova nabídnou zase skvělou kulturu. „Naplánovali jsme například koncert kapel Jen tak II, Pohoda5, Entuziasté či Jazz Base Petra Stojana. Děti určitě ocení loutkové divadlo, které se odehraje na divadelní scéně mezi hradbami. Otevřená bude i Galerie města Přerova či Památník lovců mamutů,“ vzpomněl ředitel KIS Jaroslav Macíček. Pozadu nebude ani sociální oblast. „Zájemci si mohou prohlédnout domov důchodců, nebo si pojít všechny domy s pečovatelskou službou. V Denním pobytu v Purkyňově ulici na ně čeká i výroba keramiky, mohou se pokusit tkát, nebo se zapojit do vaření kotlíkového guláše. Den otevřených dveří určitě ocení i rodiče nejmenších dětí, kteří si budou moci podívat, jak vypadají jediné jesle v přerovském okrese. Čeká je tu výstava dětských prací, hraček vhodných pro děti, používaných výtvarných technik, připravili jsme i ukázku dětské stravy. Hrát si tu budou i rodiče s dětmi, které do zařízení chodí,“ uvedla ředitelka Sociálních služeb města Přerova Jana Žouželková.Závěrečný den otevřených dveří – 27. duben – bude patřit jen a pouze Městské knihovně v Přerově a jejím pobočkám. Pokud se návštěvníci rozhodnou strávit den s knihovníky, od rána až do odpoledne se nezastaví. „Připravili jsme pro ně kvizy, komentované přednášky, křest knihy a besedu se spisovatelkou Jaroslavou Černou, budeme prezentovat elektronické čtečky, návštěvníci si u nás mohou vyrobit origami, nebo se zúčastnit turnaje ve stolních hrách. Čeká je beseda o zdravém životním stylu a dokonce i sportovní soutěže,“ řekl ředitel Městské knihovny Přerov Pavel Cimbálník.Kompletní program najdou lidé na webových stránkách města – www.prerov.eu. „V odkaze „Dubnové dny města“ najdou – kromě programu a hrací karty – také hry pro děti. Protože naši akci provází postavička „Přerovská Klíčnice“, mohou si děti složit puzzle z jejich obrázků, nebo takzvanou posunovačku,“ podotkla závěrem správkyně stránek Vilma Gaďourková.

Foto : Klíč z limitované edice získá prvních 400 lidí, kteří budou mít v hrací kartě minimálně deset razítek.

19. 3. 2013 7:42:22 | přečteno 1322x | Mgr. Bohuslav Přidal