Malí Přerované se zaměřili na architekturu. Jejich obrázky se dostanou až na Hrad

Přerov/ Město Přerov se bude na Pražském hradě prezentovat na mezinárodním festivalu Architecture Week, který vyzdvihne architektonické dědictví měst i jejich současnou tvář. I když se festival koná až v průběhu září a října, devětadvacet přerovských dětí se na něj připravuje už teď. „Kromě samotné akce se totiž bude v Praze konat celorepublikový výtvarný projekt pro děti z vybraných škol, které dostaly za úkol nakreslit či namalovat architekturu jejich města,“ uvedl náměstek přerovského primátora Dušan Hluzín.

Třeťáci ze Základní školy Velká Dlážka se už pustili do práce a na světě jsou první obrázky zajímavých přerovských staveb, které budou začátkem podzimu k vidění v Jiřském klášteře Pražského hradu. Do projektu s názvem „Hravý architekt“ se přerovské děti pustily s vervou a mají jasno už i v tom, čím zaplní bílé čtvrtky papíru. „Budu kreslit přerovský zámek, protože se mi líbí zvenku i uvnitř,“ říká devítiletá Adéla Hájková. Její stejně stará kamarádka Agáta Kubová má taky svou představu: „Pustím se do kreslení restaurace v parku Michalov. Park mám ráda pro jeho barevnost, proto jsem si ho zvolila.“ Jejich spolužák Jakub Rytíř dal zase přednost stavbě sokolovny a svůj výběr komentoval slovy: „Sokolovna se mi líbí, protože je jednoduše hranatá a taky proto, že do ní chodím hrát basket.“ Celkem si školáci po dohodě s vyučující zvolili šest staveb, které nechají „vyrůst“ na papíře.

„Naši třeťáci budou ztvárňovat nejen renesanční zámek, funkcionalistickou sokolovnu a více než sto let starý park s krásnou restaurací, ale i secesní Městský dům, nový Tyršův most a také barevné panelové domy v Předmostí. Tematicky nám tyto práce sedí, protože jsme letos v rámci výuky poznávali současný Přerov a zaměřili jsme se i na jeho minulost,“ uvedla učitelka Věra Petrošová, která s dětmi přímo v plenéru tvoří.

Aby třeťáci měli jasnější představu, zpříjemnil jim úvodní hodinu „výtvarky v terénu“ architekt Vladimír Petroš, který školákům v rámci volné besedy řekl nejen pár zajímavostí o městě, ale i o jeho architektonických skvostech. „Protože děti poprvé tvořily na Horním náměstí, připomněl jsem jim i to, že se nacházíme v nejstarší části Přerova, která má velký historický význam nejen pro naše město. Díval jsem se i na první obrázky - a musím konstatovat, že některé děti mají opravdu výtvarný cit i technické oko,“ konstatoval architekt Petroš.

Na děti, které se díky projektu stávají „hravými architekty“, čeká i zasloužená odměna. „Na podzim stráví den na Pražském hradě. Prohlédnou si nejen výstavu s dětskými díly, ale i výstavu Architecture Week v klášteře svatého Jiří, projdou si s hradním průvodcem expozici Příběh Pražského hradu, prohlédnou si Jižní zahrady a čeká je i setkání s historikem architektury Zdeňkem Lukešem,“ přislíbila za pořadatele Sylvia Hanáková ze společnosti Architecture Week.

29. 5. 2013 8:56:11 | přečteno 1374x | Mgr. Bohuslav Přidal

Celkem přístupů: 21320100