Nové pietní místo pro šest set uren vzniká na hřbitově v Přerově

Přerov/ Kolumbárium na ukládání pohřebních uren se začne v pondělí 14. ledna stavět v Přerově. Vznikne rekonstrukcí někdejší obřadní síně přerovského hřbitova a bude v něm uloženo na šest set uren. Na hřbitově tak vznikne nové pietní místo – dosud tu byly jen klasické hrobky, urnový háj a vsypová loučka.

„Stavební práce byly předběžně vyčísleny na čtyři miliony dvě stě tisíc korun. Nakonec se nám podařilo díky soutěži dostat cenu na tři miliony. Stavbu provede společnost Středomoravské stavby, která by nám měla dílo předat nejpozději do konce června. Jestliže ale bude příznivé počasí, mohlo by kolumbárium vzniknout i dříve,“ uvedl náměstek přerovského primátora Michal Zácha. Jak dále podotkl, už dnes se ozývají lidé, kteří projevují zájem mít v kolumbáriu svou schránku a chtějí se zapsat do seznamu – ten ale zatím neexistuje. „Lidé se nemusejí bát, budeme je včas informovat. Nejprve musíme vytvořit provozní řád, stanovit poplatek za každé místo pro urnu, teprve pak přijdou na řadu pořadníky,“ podotkl náměstek Zácha.

Do opravy staré obřadní síně, v níž vznikne kolumbárium, už v loňském roce putovaly investice města. „Podařilo se nám opravit fasádu, střechu, okna, dveře i okolí budovy. Dále jsme vyměnili střešní krytinu na nové obřadní síni. To vše nás přišlo bezmála na dva miliony korun. Za další milion jsme na hřbitově udělali nový vodovod,“ vzpomněl Zácha.

Kromě těchto investic z posledního roku mohou návštěvníci hřbitova počítat do budoucna i s lepším komfortem při parkování aut. „Parkoviště tu citelně schází, víme o tom. Vloni nechaly Technické služby města Přerova vypracovat studii, která navrhuje čtyřiadvacet nových parkovacích míst v blízkosti hřbitova. Máme v plánu tento návrh rovněž zrealizovat,“ předeslal náměstek Zácha.

11. 1. 2013 13:27:37 | přečteno 1476x | Mgr. Bohuslav Přidal