Přerov nominoval na Cenu Olomouckého kraje muzikanty, zvonaře i zpěvník pro děti

Přerov/ Zvučná jména, známé tváře. Obdivuhodné kulturní počiny i těžkou prací zkoušené ruce. Novinky, ale i léty ověřené „evergreeny“. Paleta umělců, kterou přerovští radní navrhli na „Cenu Olomouckého kraje za přínos v oblasti kultury za rok 2012“, je opravdu pestrá. „Na toto prestižní ocenění posíláme hned deset nominací. Chceme vyzdvihnout nejen jednotlivce, ale i soubory. Uvidíme, jestli někdo uspěje a získá ocenění,“ řekl přerovský primátor Jiří Lajtoch.

V kategorii „Cena za celoživotní přínos v oblasti kultury“ má Přerov v ohni čtyři želízka. Do dvorany slávy má šanci vstoupit malířka Věra Kotasová, zpěvák Jaroslav Wykrent, muzikant Petr Vařák nebo dramaturg jazzových festivalů Rudolf Neuls.

„Věra Kotasová je bezesporu umělkyně, která svým významem přesahuje hranice města i regionu.  Její díla jsou zastoupena v četných sbírkách – od Univerzity Karlovy v Praze po italské Instituto per la cultura e l΄arte Catania. Tato přerovská malířka a grafička je podepsaná pod řadou grafik či tapisérií,“ uvedla vedoucí kanceláře primátora Daniela Novotná.

Jaroslav Wykrent, který také získal nominaci do dvorany slávy, patří rovněž k umělcům celorepublikového významu. „V šedesátých letech byl zakladatelem hudební skupiny Synkopa, která patřila k bigbítové špičce. Díky této kapele se Jaroslav Wykrent spolu s Pavlem Novákem stali známými. Po letech aktivního hraní se proslavil především jako textař písní v podání Marie Rottrové, které jsou dodnes oblíbenými hity. V současné době uvádí hudební pořady v rozhlase, spolupracuje jako hudební skladatel a textař s těšínským divadlem, příležitostně ještě vystupuje na jevišti,“ připomněl tiskový mluvčí radnice Bohuslav Přidal. Zároveň podotkl, že letos na podzim oslaví Jaroslav Wykrent významné životní jubileum – sedmdesáté narozeniny.

Cenu za celoživotní přínos v oblasti kultury by přerovští radní přáli i šedesátiletému Petru Vařákovi. „Je to známý přerovský muzikant, který v průběhu čtyřiceti let působil v celé řadě hudebních skupin. Od roku 1976 byl a stále je významným členem jazzového tělesa Academic Jazz Band, v posledních letech společně se svým synem tvoří koncertní kytarové duo Two Peters,“ konstatoval Bohuslav Přidal.

Ve dvoraně slávy by mohl stanout i ředitel Československého jazzového festivalu Rudolf Neuls. „Aktivně spolupracuje na organizaci a dramaturgické náplni věhlasných jazzových festivalů – a to už od roku 1966, kdy jeho otec stál u zrodu prvního ročníku jazzového festivalu, jež se v Přerově odehrál. Jen díky vynikajícímu týmu odborníků s Rudolfem Neulsem v čele se daří držet jeho nejen tuzemsky, ale i zahraničně uznávané vysoké renomé,“ vzpomněla vedoucí Galerie města Přerova Lada Galová, která byla jednou z těch, kteří nominaci navrhli.

Také v kategorii „Cena za výjimečný počin roku 2012 v oblasti umění“ má Přerov svého favorita. „Navrhl jsem do nominací zpěvník hanáckých písní, který vyšel pod názvem Jak se dělá láska.Vydal ho na sklonku loňského roku Folklorní soubor Haná Přerov ve spolupráci s dětským souborem Trávníček, sdružením Cukrle Přerov a dalšími subjekty. Zpěvník vyšel jako citelně chybějící podklad pro výuku hanáckých písní ve školských zařízeních a v organizacích, pracujících s dětmi a mládeží v rámci regionu Haná. Je v něm dvaadvacet písní, speciálně hudebně upravených pro dětského interpreta,“ podotýká člen komise cestovního ruchu a kultury při radě města Pavel Krákora.

Cena za výjimečný počin v oblasti tradiční lidové kultury v roce 2012 – to je další kategorie, kam přerovští radní vysílají čtyři nominace. Jednu z nich získal i Folklorní soubor Haná, jehož vznik je datován rokem 1967. „Soubor pravidelně reprezentuje město na řadě folklorních akcí. Jeho členové natočili i dva instruktážní snímky – Tance z Tovačova a pro Ústav lidové kultury ve Strážnici Hanácký menuet a Cófavou ze Záhlinic. Od roku 2006 spolupracuje soubor Haná s Muzeem Komenského v Přerově, kterému pomáhá při realizaci nočních prohlídek, muzejních nocí a dalších kulturních akcí. Pomáhá udržovat lidové tradice, od roku 2007 spolupořádá folklorní festival V zámku a podzámčí, který si postupně získává velkou oblibu mezi milovníky folkloru,“ zmínila vedoucí kanceláře primátora Daniela Novotná.

Kategorii „Výjimečný počin v oblasti ochrany a popularizace kulturních hodnot v roce 2012“ bude zastupovat cimbálová muzika Primáš. Ta má už dvaadvacet let své působiště v Přerově, kde reprezentuje moravský i slovenský folklór v celé své bohatosti a šíři. „Není to muzika folklórně vyhraněná a nezastupuje jen svůj domovský, tedy hanácký region. Za dobu své existence doprovázela cimbálovka dva taneční soubory - Lučina a Pantlík,“ připomněla Daniela Novotná. Do stejné kategorie se dostalo i Loutkové divadlo „Přerovský Kašpárek“.

„Sám jsem byl kdysi členem tohoto souboru. Loutkové divadlo má letitou tradici – amatérští loutkoherci od roku 1915 do současnosti téměř nepřetržitě vždy v čase „od Dušiček do Velikonoc“ hrají každou neděli dvě představení. Soubor je navíc pořadatelem mnoha celostátních přehlídek a soutěží. Mezi výjimečné počiny řadíme uspořádání již 5. ročníku celostátní přehlídky sokolských loutkových divadel,“ uvedl přerovský primátor Jiří Lajtoch.

Za „výjimečný počin“ v této kategorii může být oceněn i  Smíšený pěvecký sbor Vokál, který v letošním roce oslaví 50 let činnosti. „Za půl století absolvoval sbor velké množství koncertů a vystoupení. Zúčastnil se mnoha soutěží, ať již to bylo Janáčkovo hudební Lašsko, Písně přátelství, Svátky písní v Olomouci nebo sborový soutěžní festival v maďarském Szolnoku. Sbor získal mnoho ocenění. Koncertoval v Anglii, Belgii, Itálii, Maďarsku, Německu, Polsku, Rakousku či Nizozemsku,“ podotkl mluvčí města Bohuslav Přidal.

Další nominaci v dané kategorii získala „Zvonařská dílna „Tomášková – Dytrychová“, která je jedním z největších výrobců kostelních zvonů a uměleckých předmětů v České republice. „Její historie sahá až do roku 1950. Za tu dobu ve zvonařské dílně vznikly stovky velkých zvonů, které dnes zvoní po celém světě - ve Spojených státech, v Austrálii, v Japonsku, na Ukrajině, v Rakousku, Irsku a v desítkách dalších zemí. Ročně tato dílna vyprodukuje až tři stovky zvonů různých velikostí a celosvětově tato zvonařská dílna patří ve svém oboru k nejvýznačnějším,“ řekla Ivana Kolářová z komise cestovního ruchu a kultury, která nominaci navrhla. Ta zároveň připomněla, že zvonařskou dílnu, která sídlí v Brodku u Přerova, založili v roce 1950 manželé Josef a Laetitia Dytrychovi – a v osmdesátých letech přebrala rodovou štafetu pokračovatelka rodu Marie Tomášková-Dytrychová, která letos slaví sedmdesáté narozeniny. „V roce 2012 zhotovili zvonaři z Brodku například zvony pro pražskou katedrálu svatého Víta, Václava a Vojtěcha. Další nové zvony z dílny „Tomášková – Dytrychová“ byly v roce 2012 požehnány biskupem v Kostele sv. Jakuba v Přepeřích u Turnova,“ uzavřela Ivana Kolářová.

31. 1. 2013 7:13:25 | přečteno 1595x | Mgr. Bohuslav Přidal