Mělo dojít k podpisu memoranda o průpichu,Ředitelství silnic a dálnice ale „vycouvalo“

Přerov/ Letité žádosti přerovských politiků ohledně dostavby dálnice D1 a stavby průpichu se už začínají řadit do kategorie starých moravských pověstí. Na jedné straně kilogramy papíru popsané žádostmi o realizaci staveb, které by Přerovu dopravně odlehčily – a na druhou stranu nezájem adresátů. Poslední políček dostali přerovští politici před pár dny, kdy jim Ředitelství silnic a dálnic smetlo ze stolu memorandum, které mělo deklarovat snahu o vybudování takzvaného průpichu. Místo cílové pásky tak Přerov zase stojí na startovní čáře. Lidé z vedení města to považují za podraz.

„Před časem jsme sepsali memorandum o vzájemné spolupráci a podpoře při vybudování přeložky silnice I/55 – tato stavba je v Přerově známa pod názvem průpich. Pod memorandem měly být podepsány tři strany – město Přerov, Olomoucký kraj a Ředitelství silnic a dálnic ČR. S textem memoranda všechny tři strany souhlasily a zastupitelstva města i kraje znění odsouhlasila. V pondělí 11. listopadu mělo dojít k podpisu. Lidé z Ředitelství silnic a dálnic ČR ale nečekaně z naší dohody cukli, takže k podepsání memoranda nedošlo,“ říká přerovský primátor Jiří Lajtoch. Toho situace natolik nadzvedla ze židle, že žádá ministra dopravy o osobní jednání. Napsal mu dopis, v němž mu vysvětluje, v jak těžké dopravní situaci Přerov je – a vzal to z „jedné vody“. Popisuje mu zklamání nad tím, jak Ředitelství silnic a dálnic neseriózně přistoupilo k žádosti města a kraje – a navíc deklaruje, že by s ministrem chtěl při osobní schůzce probrat i aktuální stav přípravy dálnice D1.

„Je to už opravdu nekonečný příběh. Roky jednáme o dostavbě dálnice v délce 10 kilometrů. Vyslechli jsme sliby a naděje – a nakonec se dozvíme, že se stavba zase odkládá. V průběhu let jsme jednali s mnoha ministry dopravy, každý z nich nás ujistil, že se záležitost řeší. A výsledek? Auta nám stále jezdí přes Přerov, protože dálnice prostě neexistuje,“ uzavírá Pavel Gala z odboru rozvoje přerovského magistrátu.

26. 11. 2013 9:31:17 | přečteno 1051x | Mgr. Bohuslav Přidal