Sady nad Přerovem zase budou vonět.Stromy pro Libosad Malého Noe se už začínají prodávat

Přerov/ Lípa, habr, dub, okrasná višeň, jeřabiny, růžová sakura a další druhy stromů vyrostou na stráni nad Přerovem. Někdejší Knejzlíkovy sady v Předmostí budou už v dubnu letošního roku osazeny sedmdesáti stromy, jejichž prodej byl právě odstartován. Vznikne tu plánovaný Libosad Malého Noe, který se stane novou odpočinkovou částí města. Znovu tak ožije a zavoní místo, které před sedmdesáti lety patřilo k zelené ozdobě celého kraje. Výsadba bude mít navíc charitativní rozměr.

„Už jsem písemně oslovil podnikatele, zástupce škol i kolegy zastupitele s nabídkou, jestli se chtějí stát patrony jednotlivých stromů. V mapce, kterou mají k dispozici, si mohou vybrat konkrétní místo výsadby i druh stromu. První zájemci už o sobě dali vědět. Chtějí nejen oživit staré sady, ale také pomoci. Peníze utržené za prodej stromů totiž poputují k dětem v náhradní péči – k dětem z přerovského dětského domova a k postiženým dětem, které vytipují lidé z Nadace Malý Noe,“ uvedl přerovský primátor Jiří Lajtoch.

Nabídka stát se patronem stromu, který zapustí své kořeny právě ve zmiňovaných sadech, má tak dva rozměry – patroni dají Přerovu „jedny plíce“ a zároveň pomohou dětem. „Strom, který si mohou 25. dubna vlastnoručně zasadit, pak budou mít šanci sledovat. Jak roste, košatí, vyvíjí se. Zároveň si mohou při každé návštěvě libosadu připomenout, že podali pomocnou ruku dětem. Připomínkou dobré vůle lidí bude označení stromu jménem dárce, názvem firmy, rodiny či školy,“ vzpomněl předseda správní rady Nadace Malý Noe Jaroslav Strejček. Zároveň připomněl, že nadace úspěšně pomáhá už šestým rokem zejména dětem v Olomouckém kraji.

Patronace nad stromy vyjde zájemce řádově v částce několika tisíc korun. „Například za okrasnou bílou třešeň dají 3 800 korun, za sakuru 5000 korun, lípa srdčitá je vyjde na 12 tisíc korun a nejdražší z nabídky je dub zimní, jehož patronace přijde na 15 tisíc korun,“ doplnila zahradní architektka Hana Tomaštíková, která druhovou skladbu stromů navrhovala.

Lidé, kteří by měli zájem stát se patrony stromu, se mohou ještě stále obracet na tiskového mluvčího přerovského magistrátu (bohuslav.pridal@prerov.eu).

13. 2. 2013 9:24:19 | přečteno 1267x | Mgr. Bohuslav Přidal

Celkem přístupů: 21301998