Jaro v Přerově bude ve znamení cyklistických akcí

Přerov/ Zástupce amerického velvyslanectví Robert Zimmerman přijede do Přerova, aby podpořil myšlenku městské cyklistiky. Společně s primátorem města Jiřím Lajtochem tu 9. května odstartuje tradiční Jarní cyklojízdu. Jejím cílem je ukázat, že i v podmínkách Přerova je možné se pohodlně přepravovat po městě v sedle kola. Organizátoři už teď vysílají vzkaz spoluobčanům: Nechejte ten den auta doma a šlápněte s námi do pedálů.

„Velvyslanec, který se chystá do Přerova, přijede naši akci podpořit symbolicky. Může se to sice zdát překvapivé, ale právě v USA je v poslední době cyklistika na velkém vzestupu, takže určitě si můžeme navzájem předat cenné poznatky,“ konstatoval přerovský primátor Jiří Lajtoch. Cyklojízda se ve městě uskuteční po sedmé a její účastníci si hromadně projedou trasu napříč přerovskými ulicemi.

V podmínkách Přerova nepůjde zdaleka o jedinou jarní akci pod patronací amerického velvyslanectví, která zviditelní cyklistiku. Radní totiž před časem dali zelenou i akci Do práce na kole, která má podpořit zaměstnance v tom, aby do práce jezdili na kole – a zároveň motivovat zaměstnavatele, aby vytvořili pracovníkům odpovídající podmínky k parkování kol i k osobní hygieně. Pravidla soutěže, do níž se už přihlásilo sedmnáct českých a moravských měst, jsou jednoduchá – zaměstnanci si vytvoří dvou až pětičlenný tým, zaregistrují se do konce dubna na stránkách www.dopracenakole.net a v průběhu května si budou evidovat, které dny využili kolo k přepravě do práce. Úspěšné kolektivy, přejmenované pro tento účel na „koloktivy“, pak získají hodnotné ceny.

„Nejde ale vůbec o soutěž, která má lámat rekordy v počtech kilometrů. Spíše jde o pravidelnost a disciplínu přihlášeného týmu. Smyslem je ukázat lidem, že cesta do zaměstnání nemusí znamenat čekání v kolonách, nebo hledání místa k zaparkování. Díky jízdě na kole si člověk ráno provětrá hlavu a může mít dobrý pocit z toho, že přispěl ke zlepšení životního prostředí,“ řekl přerovský cyklokoordinátor Jiří Janalík. Samotná soutěž má i další dvě zajímavé disciplíny. Firmy, které jsou laskavé k zaměstnancům-cyklistům, mohou soutěžit o titul „TOP Cyklofirma“. Zpestřením bude i kreativní kategorie CykloVohoz, v níž budou pracovní týmy soutěžit o nejnápaditější cyklistický oděv.

V rámci jarní cyklistické kampaně se Přerované mohou těšit také na další doprovodné a podpůrné akce. Například na neděli 27. dubna připravili místní sokoli akci Na kole kolem sokolovny. „Děti i jejich rodiče si tu osvěží správné dopravní návyky a mohou si zde i nechat za zvýhodněné ceny dovybavit kolo. Program zpestří i představení elektrokol, které si zájemci budou moci vyzkoušet přímo v terénu. Pro účastníky tu budou připraveny i hry a soutěže, o osvětu a diagnostiku kol se postarají strážníci městské policie,“ doplnil závěrem pořadatel Peter Suja.

Foto: Přerovské "kolektivy" mohou v soutěži získat skládací jízdní kolo (na snímku). Hlavní cenu dostane jeden vylosovaný cyklista z vítězného týmu.

24. 3. 2014 6:45:51 | přečteno 956x | Mgr. Bohuslav Přidal