Podepsáno. Přerov má „staronového“ dopravce

Přerov/ Smlouvu s novým přerovským dopravcem podepsal dnes primátor Jiří Lajtoch. Dopravní a logistická společnost se ve smlouvě zavázala, že v příštích deseti letech zajistí v Přerově provozování autobusových linek. Nejde ale o úplného „nováčka“ – dvacítka nízkopodlažních autobusů této společnosti jezdí po Přerově už čtyři roky, takže pro Přerovany se v této oblasti nic nezmění.

„Smlouvu jsme uzavřeli na dobu deseti let, platit bude od 1. dubna letošního roku do konce března roku 2024. Věřím, že Přerované budou se službami spokojeni – a že případné nedostatky či stížnosti se vyřeší ke spokojenosti obou stran,“ řekl po podpisu smlouvy primátor Jiří Lajtoch.

Dopravní a logistická společnost vyhrála výběrové řízení na přepravce, do něhož se přihlásily dvě firmy. Kromě stávající společnosti měla o zakázku zájem také ČSAD Havířov. Pro staronového provozovatele ale jednoznačně rozhodla výhodnější cena. „Původně jsme mluvili o zakázce v hodnotě asi 250 milionů korun, Dopravní a logistická společnost přišla s částkou 136, 8 milionu korun, zatímco její konkurent nabídl sumu vyšší o 52 milionů korun,“ vzpomněla Jitka Kočicová z přerovského magistrátu. Tomáš Brada, který zastupuje Dopravní a logistickou společnost, řekl: „Garantujeme, že budeme při provozování městské hromadné dopravy dodržovat zadávací podmínky města Přerova“.

Dopravní a logistická společnost je dceřinou firmou Slovenské autobusové dopravy Trnava, která v Přerově provozovala autobusovou dopravu od roku 2009. Také slovenští zástupci firmy se zúčastnili slavnostního podpisu smlouvy. Její jednatel Ladislav Jakubec navázal na slova primátora Lajtocha, který hovořil o případných stížnostech na dopravce. „Máme do budoucna v plánu vybavit přerovské autobusy systémem GPS, který nám dá jasnou a přehlednou informaci o kvalitě a sytému jízdy řidičů. Až tři měsíce zpětně si můžeme dohledat třeba to, zda měl autobus zpoždění, jestli šofér dodržel harmonogram, kudy jel či jakou rychlostí. V případě stížností jsou pak tyto informace lehce dohledatelné. Na Slovensku, konkrétně v Trnavě, máme s tímto systémem dobré zkušenosti a pracujeme na jeho zavedení i v Piešťanech,“ uvedl Ladislav Jakubec ze společnosti SAD Trnava. Zároveň vzpomněl, že v současné době pracuje na vývoji aplikace pro smartfony, díky níž se může občan online připojit do systému, který ho navede na nejbližší autobusovou zastávku. Navíc mu tato aplikace ukáže podle jeho požadavků i číslo spoje a čas odjezdu. Tím by se podle něj měly služby pro cestující ještě vylepšit a zefektivnit.

12. 3. 2014 16:28:16 | přečteno 1089x | webmaster