Most u tenisových kurtů „padne“ po prázdninách

Lávka U Tenisu
Přerov/ Most u přerovských tenisových kurtů sčítá své poslední dny. Radní města Přerova ve středu vybrali brněnskou firmu Firesta-Fišer, která zbourá poničený most a pustí se do stavby nové konstrukce, jejíž pořízení přijde městskou kasu na čtyřiadvacet milionů korun. Řeku Bečvu překlene předpjatý železobetonový trám se závěsy, který bude v případě povodní bezpečnější. Hotový by měl být zhruba ve druhé polovině roku 2015.

„Předpokládáme, že počátkem srpna bude uzavřena smlouva. Chceme se s firmou domluvit na tom, aby demoliční práce na stávající lávce byly zahájeny až po prázdninách - v prvních zářijových dnech. Protože most má své místo v rekreační zóně města, kde se v létě pohybuje velké množství lidí, tak jim nechceme zbytečně komplikovat život,“ konstatoval přerovský primátor Jiří Lajtoch. Ten zároveň připomněl, že výstavba nového mostu  je největší a nejočekávanější investiční akcí letošního roku - Přerované na stavbu čekají od roku 2010, kdy byla lávka poničena jarními povodněmi. Od té doby byla využívána s požehnáním od statika jen provizorně, dočasně a s omezením. Vzhledem k tomu, že lávka vede do parku Michalov, na lagunu, k zahrádkářské kolonii a k Ornitologické stanici, nechtěli ji zástupci města nechat úplně zavřít. A právě proto čtrnáctkrát povolali odborníka, aby se ubezpečili, že chodcům ani cyklistům nehrozí nebezpečí.

Ve stejné lokalitě a téměř ve stejném čase propojí novou lávku s lagunou i nová cyklistická stezka, lemovaná chodníkem. Stezka v délce necelého kilometru, vedoucí po pravém břehu Bečvy, nahradí nevzhledné a nepraktické betonové panely, po nichž se cyklisté několik let „kodrcali“. „Soutěž na dodavatele stavby vyhrála společnost Sates Morava, která stezku vybuduje za téměř dva miliony korun. Podél trasy se počítá i s veřejným osvětlením, které nebude oslňovat přilehlou přírodní rezervaci,“ doplnil primátorův náměstek Michal Zácha. Ten zároveň zdůraznil, že je nutné obě stavby co nejlépe a nejefektivněji skloubit.

Na snímku vizualizace nového mostu.

10. 7. 2014 14:23:49 | přečteno 1214x | webmaster