Experiment: V Přerově se budou vykupovat „petky“

Přerov/ S novinkou přicházejí na trh s odpady Technické služby města Přerova. Od května budou ve svém sběrném dvoře vykupovat PET láhve. Zákazník dostane víceméně symbolickou cenu - korunu za kilogram plastového odpadu - ale z hlediska motivace k třídění odpadů se jedná o další krok vpřed. Zástupci technických služeb si od této novinky slibují hlavně to, že se už prázdné „petky“ nebudou povalovat po městě, neboť odteď budou znamenat „pohozené peníze“.

„V celorepublikovém měřítku jde o jednu z prvních vlaštovek - uvidíme, jestli se tato novinka v Přerově ujme. Zkušenosti v České republice s výkupem této komodity takřka neexistují, takže nemáme k dispozici žádné srovnávací údaje. Přesto to chceme zkusit,“ konstatuje jednatel Technických služeb města Přerova Václav Zatloukal. Podle něj by tímto návrhem mohli být motivováni lidé, kteří nakupují plastové láhve ve větším měřítku, ale i ti, kteří si chtějí jednorázově přivydělat. „V žádném případě to ale není návod pro zloděje, aby nám v ulicích vykrádali odpadové nádoby pro PET láhve, kterých máme po Přerově rozmístěných skoro dvě stě sedmdesát,“ upozorňuje Václav Zatloukal.

V první fázi se budou vykupovat stlačené čisté „petky“ modré, zelené a bílé barvy, později se možná přistoupí k třídění podle barev. „Vykoupené láhve poputují na třídicí linku a pak do běžného výkupu. Pro představu – v loňském roce jsme zpracovali 318 tun PET lahví, což jistě není zanedbatelné číslo. Uvidíme, jestli lidé budou mít od května zájem umělohmotné láhve zpeněžit,“ podotýká Miroslava Švadlenková z technických služeb.

Jde o druhý „experiment“, do něhož se technické služby letos pouštějí. Už v únoru vyzvaly přerovské školáky a předškoláky, aby se aktivně zapojili do sběru starého papíru. Vypsaly motivační soutěž, v rámci níž mohou školní kolektivy vyhrát příspěvek na školní výlet nebo učební pomůcky, na děti z mateřských škol čekají hračky a sladkosti. Navíc děti, které donesou sběr přímo do sběrného dvora, který se nachází v ulici Na hrázi, mohou získat společenské hry a hrají také o tablet – ten stále čeká na nejpilnějšího sběrače. „Motivační program se nám osvědčil. Za necelé dva měsíce nasbírali školáci bezmála osmdesát tisíc kilogramů starého papíru – tak vysoké číslo jsme opravdu nečekali. Proto se směle pouštíme i do experimentu s PET láhvemi,“ říká závěrem Václav Zatloukal.

10. 4. 2014 14:19:30 | přečteno 998x | Mgr. Bohuslav Přidal