Přerovský Domov pro seniory je aktuálně nejúspěšnější zařízení v Olomouckém kraji

Přerov/ Přerovský Domov pro seniory získal jako první zařízení svého druhu v Olomouckém kraji „Značku kvality v sociálních službách“. Prestižní ocenění mu přidělila Asociace poskytovatelů sociálních služeb České republiky. Díky čtyř hvězdičkám si mohou být uživatelé i jejich rodinní příslušníci jisti, že žijí v jednom z nejlepších českých domovů. V Olomouckém kraji je přerovský domov aktuální jednička.

Cílem této „značky“ je poskytnout lidem jednoznačnou informaci o tom, jakou kvalitu mohou od života v daném zařízení sociálních služeb očekávat. „Jde o systém, který je založený na takzvaném udělování hvězd. Už při vstupu do domova zájemci uvidí, jestli se nachází ve dvouhvězdičkovém nebo pětihvězdičkovém zařízení,“ uvedl náměstek přerovského primátora Dušan Hluzín, který má na starosti sociální oblast.

Značka kvality v sociálních službách hodnotí všechny důležité aspekty pobytu v zařízení, a to pouze z jednoho úhlu – z pohledu samotného uživatele. „Jednoduše řečeno – osloveni byli naši současní klienti, kteří hodnotili, jak jsou se životem v domově spokojeni. Bylo jen na nich, jakou známku spokojenosti nám přiřadí. Samozřejmě, že roli hrálo i prostředí, v jakém naši senioři tráví svůj podzim života,“ doplnila ředitelka Sociálních služeb města Přerova Jana Žouželková. O nejvyšší „metu“, pátou hvězdu, přišel domov z jediného důvodu – klienti nehodnotili příliš pozitivně kvalitu a pestrost stravování. „I to už ale bude minulostí. O problému víme, takže jsme ho řešili a od 1. května jídlo dodává nový a v Přerově osvědčený dodavatel – Zařízení školního stravování. Jsem si jistý, že se změnou budou lidé z domova spokojeni,“ doplnil Dušan Hluzín.

Domov pro seniory funguje v Přerově od září roku 2008 a poskytuje pomoc i podporu dvaaosmdesáti seniorům z Přerovska. V pobytovém zařízení je v rámci rehabilitace poskytována fyzioterapie, masáže, elektroléčba a parafínové zábaly, součástí domova je také tělocvična. Uživatelé mají také možnost návštěvy ergoterapie, kde se mohou zapojit do takových aktivit jako je enkaustika (speciální malířská technika), ruční práce, práce se dřevem, korálky či s hlínou. V domově je také knihovna s čítárnou, kadeřnictví a pedikúra. Ceněnou novinkou je fototerapeutická místnost, v níž mohou senioři relaxovat a dobíjet pozitivní energii – a to zvláště v zimních měsících, kdy jim chybí pobyt na slunci. „Pomocí výkonných zářičů simulujeme sluneční svit a tak umíme čelit případné špatné náladě či depresím uživatelů. Máme tu i dvě masážní křesla, která pocit uvolnění a relaxace jen znásobují,“ řekla závěrem Jana Žouželková.

2. 4. 2014 16:06:53 | přečteno 1081x | Mgr. Bohuslav Přidal