Karel starší slaví… a děti malují

Přerov/ Šlechtic, politik a spisovatel. Jedna z nejvýznamnějších osobností první poloviny 17. století. Neformální vládce Moravy. Diplomat. Kulturní a náboženský mecenáš. To všechno byl Karel starší ze Žerotína, od jehož narození letos uplyne 450 let. Právě na jeho počest spojily své síly děti z Brandýsa nad Orlicí a z Přerova, nakreslily podobiznu šlechtice a z jejich děl vznikla originální výstavní kolekce. Ta bude od 12. května do 20. června k vidění v přerovské Výstavní síni Pasáž. Pak bude expozice převezena do Brandýsa, kde se Karel starší ze Žerotína v roce 1564 narodil.

„Výstavu jsme uspořádali u příležitosti projektu Po stopách Žerotínů, který za podpory Olomouckého kraje realizujeme třetím rokem. Už jsme vydali knihu o Žerotínech, uspořádali putovní výstavu o jejich historii, zorganizovali setkání historiků. Teď jsme oslovili děti a byli jsme zvědaví, jak ony vidí šlechtice,“ řekl přerovský primátor Jiří Lajtoch. Školáci dostali nejednoduché, ale jasné zadání – měli namalovat Karla staršího ze Žerotína v současných „kulisách“ svých měst, vnést do svých děl fantazii i mírnou nadsázku. A malí výtvarníci nezklamali. Děti z Přerova nejčastěji postavily šlechtice před zámek, ale i na Tyršův most, je vyobrazen na nádraží, před Městským domem i před komíny Prechezy. „Také jsem ho původně chtěla nakreslit před zámkem, protože vím, že v něm Karel starší žil i zemřel. Nakonec jsem ho ale vyobrazila v městském parku Michalov, protože to je místo, které mám ráda a kam chodíme s oblibou s rodiči na procházky. Je tam krásně – a myslím, že by se tam líbilo i šlechtici,“ konstatovala dvanáctiletá Martina Lenochová (na snímku) ze Základní školy Velká Dlážka. Také děti z Brandýsa nad Orlicí se nenechaly zadáním zaskočit a bílou čtvrtku papíru zaplnily originálními obrázky. „Naši školáci nejčastěji Karla staršího ze Žerotína malovali před Pomníkem Jana Amose Komenského, před sokolovnou, u rehabilitačního ústavu, v altánu, na náměstí i na nádraží,“ přiblížil ředitel brandýské základní školy Miloslav Dušek.

Starosta Brandýsa nad Orlicí Petr Tomášek přijede v pondělí 12. května do Přerova, aby tu v pět hodin odpoledne osobně zahájil výstavu, která nese název Karel starší slaví…a děti malují. „Jsem opravdu rád, že k popularizaci tak významné postavy našich dějin dojde i tímto způsobem. Náš nejslavnější rodák je v povědomí lidí - nejen našeho města - trochu ve stínu Jana Amose Komenského, kterého tu připomínáme pamětní síní, pomníkem i přírodním labyrintem. Věřím proto, že díky letošnímu výročí a výstavou se podaří osobnost Karla staršího přiblížit i mladé generaci - ale nejen jí,“ dodal Petr Tomášek.

2. 5. 2014 8:23:21 | přečteno 983x | webmaster