Po lávce se zatím může chodit,další měření bude o prázdninách

Přerov/ Přerovskou lávku U Tenisu, kterou v roce 2010 poničily povodně, mohou pěší ještě využívat. Rozhodl o tom statik, který v minulých dnech provedl na mostě měření. Od záplav už odborníci zkoumali stav lávky čtrnáctkrát - a poslední verdikt zní: konstrukce je prozatím stabilní a lávka je způsobilá pro další provoz, na přelomu července a srpna je ale nutné provést další etapu sledování. Použití lávky se předpokládá do konce roku 2014.

Most, který je spojnicí mezi městem Přerovem a jeho odpočinkovou částí, využívají lidé především od jara do podzimu. Stav, ve kterém se konstrukce v současné době nachází, je ovšem jen dočasný. Zástupci města mají v plánu nechat poničenou lávkou zbourat a na jejím místě vystavět za zhruba 25 milionů korun nový most. Výběrové řízení na zhotovitele se ale zkomplikovalo. „V prvním řízení nesplňovaly firmy zadání, do druhého kola se přihlásila pouze jedna firma, což je z hlediska zákona o zadávání veřejných zakázek nepřípustné. Věříme, že ve třetím kole, které jsme už vyhlásili, vybereme vítěze a snad ještě letos budeme moci zahájit stavbu,“ uvedl náměstek přerovského primátora Michal Zácha.

Odborníci provedli první měření lávky 8. června roku 2010, naposledy tu statici byli 29. dubna letošního roku. Pokaždé podrobně zkoumali tvar mostní konstrukce, která byla přes řeku Bečvu postavena v osmdesátých letech minulého století. Měřili posun spodní stavby, zaměřili se na pohyb v trhlině a na změny ve spárách. „Zjistili jsme, že průvěs lávky odpovídá předpokládaným hodnotám, tvar lávky je za poslední rok stabilní, nebyly zjištěny žádné nadměrné deformace ve spárách ani ve vrubovém kloubu,“ uvedl projektant Tomáš Míčka ze společnost Pontex, která měření provádí.

Pokud půjde vše podle harmonogramu, mohli by už v příštím roce Přerované chodit po nové lávce, která vede do oblastí lagun a k Národní přírodní rezervaci Žebračka.

12. 5. 2014 16:00:22 | přečteno 850x | Mgr. Bohuslav Přidal