Půdy jsou v těchto dnech svědky odchytu holubích mláďat

Přerov/ V klecích a následně v kafilerii končí přemnožení holubi, kteří se usídlili na střechách a půdách starých přerovských domů. Ve městě právě v těchto dnech probíhá sběr jejich vajec a mláďat. Soudě podle statistik z minulých let se dá předpokládat, že k likvidaci bude putovat zhruba stovka vajíček a sedmdesátka narozených jedinců.

„Pracovníci odborné firmy se budou po půdách pohybovat ve čtrnáctidenních intervalech až do 15. září s jediným cílem – najít co nevíce mláďat a vajíček. Po tomto datu až do 10. prosince budou odchytávat už dospělé jedince,“ uvedl vedoucí odboru majetku přerovského magistrátu Zdeněk Vojtášek. V případě dospělých holubů ale půjde o mnohem vyšší číslo než u mláďat a vajec. „Jenom v loňském roce nám firma zlikvidovala 934 holubů, což je nejvíce v historii odchytů. Pro srovnání – v roce 2004, od kdy tyto služby evidujeme, jich bylo 493. V průměru je ale odchyceno a odborně usmrceno zhruba 600 dospělých jedinců,“ doplnil Vojtášek.

Pro sběr vajíček a mláďat jsou vytipovány lokality, kde je holubí reprodukce nejvyšší. „Jedná se například o dům na náměstí TGM, kde sídlí Kulturní a informační služby, ale třeba i stará pošta na nádraží, domy v přednádražní čtvrti, silo v Polní ulici, školy v Palackého ulici či areál Meopty. Tam všude jsou umístěna odchytová zařízení,“ doplnil náměstek přerovského primátora Michal Zácha.

Náklady na likvidaci holubů nejsou nejnižší – v roce 2013 přišla tato služba městskou kasu na 140 tisíc korun, na letošní rok byla vysoutěžena částka 176 tisíc korun. V ceně je například umístění odchytových zařízení, pokládka návnady, odvoz odchycených jedinců, umístění a likvidace kadáverů v kafilerním boxu či dezinfekce odchytových míst.

„Odchyt probíhá v souladu se zákonem o ochraně zvířat proti týrání a zákonem o ochraně přírody a krajiny Nechceme situaci podcenit, protože všichni víme, že holubi neznamenají jen riziko z hlediska znečišťování veřejných prostranství, ale navíc mohou vážně ohrozit zdraví lidí, neboť jsou nositeli nákaz,“ doplnil na závěr primátorův náměstek Zácha.

28. 5. 2014 11:36:52 | přečteno 804x | Mgr. Bohuslav Přidal