V sanitce se mohou Přerované nechat testovat na HIV

V sanitce se mohou Přerované  nechat testovat na HIV

Přerov/ V České republice si 2307 lidí vyslechlo větu: Jste HIV pozitivní. V Olomouckém kraji se aktuálně s touto diagnózou muselo sžít 59 žen a mužů. A všem ostatním je směřována otázka: Vy znáte svůj HIV status?

„Mobilní testovací tým, který dá občanům odpověď na tuto otázku, dorazí v pátek 28. listopadu od devíti do dvanácti hodin dopoledne do Přerova. Sanitka bude stát na náměstí Přerovského povstání a zájemci se budou moci nechat bezplatně a anonymně testovat,“ říká náměstek přerovského primátora Tomáš Navrátil, který má na starosti sociální oblast. Sanitka bude v závěru listopadu projíždět osmi moravskými městy – a lidé, kteří mají pochybnosti, si mohou nechat odebrat krev z prstu a počkat si na výsledek rychlotestu. Akce, nad níž převzali záštitu i zástupci města Přerova, se bude konat v rámci Světového dne boje proti AIDS, který připadá na 1. prosince – a je součástí „Evropského týdne bezplatného testování“.

„Je třeba zdůraznit, že i přes rozšířenost nemoci a pokusy o její prevenci je zde spousta předsudků a nepřesných informací ohledně přenosu nemoci a nakažení se. Mnozí lidí nevědomky žijí s HIV a my se je snažíme podchytit a následně jim pomoci,“ konstatuje Jiří Pavlát z České společnosti AIDS pomoc, která akci organizuje. Ten zároveň zdůrazňuje, že počet lidí nakažených virem HIV v posledních měsících vzrůstá – a může za to rizikové chování všech věkových generací. „Lidé se chovají nezodpovědně vůči sobě i svým partnerům. Vlivem moderní léčby, která dokáže život nemocných prodloužit i o několik desítek let, přestává být HIV bezprostředně smrtelnou infekcí. Nicméně je třeba zdůraznit, že antivirová léčba není u všech infikovaných stejně úspěšná a má nežádoucí vedlejší účinky. HIV dnes sice dokážeme léčit, nikoliv však vyléčit. Proto je důležitá včasná diagnóza,“ zdůrazňuje závěrem Jiří Pavlát.

19. 11. 2014 14:52:23 | přečteno 949x | webmaster

Celkem přístupů: 21301998