Přerovský plavecký areál má své NEJ. Stal se nejekologičtějším bazénem Česka

Plavecký areál

Přerov/ Titulem „Nejekologičtější bazén České republiky“ se může pyšnit přerovský plavecký areál.  Soutěž s názvem „Hledáme Top Aqua zařízení 2014“ pořádala Asociace bazénů a saun České republiky. Porota se seznámila s novinkami na přerovském krytém bazéně – a nemohla rozhodnout jinak.

Ocenění převzali zástupci společnosti Teplo Přerov, která bazén od roku 2008 provozuje. „V průběhu šesti let jsme areál zmodernizovali, což ocenili především návštěvníci, kteří teď mohou užívat padesáti metrový bazén, whirlpool, divokou řeku, masážní vany, Kneippův chodník, zatraktivněný dětský bazén či novou saunu s venkovním posezením. Kromě toho jsme se ale věnovali i méně viditelným investicím, díky nimž šetříme přírodu i provozní náklady,“ říká ředitel společnosti Teplo Přerov Jaroslav Klvač. Jedno z přelomových rozhodnutí se týkalo vody.

„Tu jsme původně nakupovali od Vodovodů a kanalizací a ročně za ni zaplatili zhruba 1,69 milionu korun, což zatěžovalo rozpočet. Položili jsme si otázku – co dělají VaK s pitnou vodou, kterou nám dodávají? Upraví ji. Tak proč bychom si ji nemohli upravit i my? Od myšlenky k realizaci uběhl necelý  rok – a dnes už máme výsledky,“ konstatuje ředitel Klvač. Společnost si za tři miliony korun pořídila vlastní předúpravnu vody. Ta už do bazénu neputuje z městského vodovodního řadu, ale z místního potoka Strhanec. „Roční úhrada za odebranou vodu činí asi 300 tisíc korun, náklady na elektrickou energii a chemikálie se pohybují okolo 100 tisíc korun. Předúpravna tak šetří minimálně 1,29 milionu korun za rok,“ uvádí ekonom Tepla Přerov Bedřich Budka. Veškerá použitá voda z bazénů je vypouštěna do vodoteče Vinařského potoka a následně do řeky Bečvy. Do veřejné kanalizace odchází pouze voda ze sociálních zařízení, umyvadel a sprch – přičemž u sprch se v budoucnu uvažuje o použití technologie úpravny šedých vod, což by mělo bazénu přidat další ekologické plus.

Jiný je i ohřev bazénových vod a teplé vody – o tento úkol se stará 120 solárních kolekorů, na jejichž nákup přispěl Státní fond životního prostředí dotací ve výši 2,5 milionu korun. Energetickými opatřeními prošla i samotná budova bazénu – stěny a střechy jsou zateplené, došlo k výměně vstupních dveří, oken a prosklené stěny u velkého bazénu. I na tuto investici přidal peníze SFŽP, který přispěl částkou 1,5 milionu korun. Byla vybudována i fotovoltaická elektrárna, která přináší rovněž úspory.

„Před šesti lety, když jsme dali plavecký areál do správy společnosti Teplo Přerov, jsme se dohodli, že město poskytne jen provozní dotaci a společnost nebude od města požadovat další peníze na opravy a investice. Na to si musí ušetřit sama - a to z provozních úspor pronajatých sportovišť. A záměr se daří. Teplo Přerov investovalo od roku 2008 do modernizace přerovského areálu 57 milionu korun a v dalších úpravách pokračuje,“ podotýká náměstek přerovského primátora Josef Kulíšek. Poslední investice potěší návštěvníky už v říjnu, kdy bude na bazéně otevřena nová kavárna, která vznikla po rekonstrukci staré restaurace.

Foto: Titul „Nejekologičtější bazén České republiky“ patří přerovskému plaveckému areálu. Získal ho za souhrn opatření, které vedly k provozním a energetickým úsporám. Jedním z nich bylo i zateplení, které přišlo na 2,2 milionu korun.

22. 9. 2014 10:29:10 | přečteno 1394x | Mgr. Bohuslav Přidal