Přerov se připravuje na nového autobusového dopravce. Za deset let má najezdit 9 milionů kilometrů

Řidiči autobusů vstoupili do stávkové pohotovosti

S ročním předstihem už politici, úředníci i právníci připravují veřejnou zakázku na dopravce, který v letech 2018 až 2028 zajistí autobusovou dopravu v Přerově a jeho místních částech. Zakázka, která by měla kasu města přijít zhruba na 250 milionů korun, už má svůj harmonogram přípravy. V říjnu o ní jednali radní, v listopadu ji čeká schválení od zastupitelů – a další kroky budou následovat v příštím roce.

„Počítáme s tím, že do února externí poradenská firma ve spolupráci s úředníky magistrátu připraví dokumentaci pro vyhlášení výběrového řízení. Následně v březnu bude zahájeno zadávací řízení a v červenci schválíme vítězného účastníka, jenž vzejde z výběrového řízení. V srpnu s ním pak podepíšeme smlouvu a od 1. ledna roku 2018 už bude po Přerově jezdit nový dopravce,“ shrnul přerovský primátor Vladimír Puchalský (SpP). Za jeden rok by měly autobusy najezdit po městě asi 900 tisíc kilometrů, za deset let jde tedy o 9 milionů kilometrů.  Po silnicích by mělo ideálně jezdit 19 autobusů a 3 by měly být záložní.

„Oproti současnému stavu navíc bude nutno zajistit dopravní obslužnost do místních částí Čekyně a Žeravice, neboť městu bylo zástupci Integrovaného dopravního systému Olomouckého kraje sděleno, že od 1. ledna roku 2018 už nebude kraj zajišťovat autobusy, zajíždějící do těchto místních částí. My tedy tento výpadek budeme muset pokrýt. Tím dojde oproti současnému stavu o navýšení zhruba o 65 tisíc tarifních kilometrů za rok,“ konstatoval primátorův náměstek Pavel Košutek (ANO). A chystají se i další změny, které reagují na připomínky občanů z ulice Svépomoc, Optiky a třídy Gen. Janouška. „Na jejich žádost upravíme dopravní obslužnost města o víkendu – prakticky to bude vypadat tak, že ve vybraných časech dojde k posílení o jednu linku, což přinese také navýšení tarifních kilometrů,“ doplnila Jitka Kočicová z přerovského magistrátu.

V současné době provozuje v Přerově městskou autobusovou dopravu společnost Arriva Morava, která má s městem smlouvu, uzavřenou v režimu mimořádné situace a přímým zadáním. Důvodem tohoto „provizoria“ je fakt, že Společnost Dopravní a logistická, která se v roce 2014 zavázala provozovat v Přerově autobusovou dopravu – a to po dobu deseti let – se letos v únoru dostala do vážných problémů. Z důvodů platební neschopnosti totiž přišla o některé autobusy a nebyla schopna zajistit provoz v běžném rozsahu. „Smlouva byla na žádost této společnosti ukončena dohodou. Do týdne byl zajištěn nový dopravce,  a to společnost Arriva Morava, která se smluvně zavázala, že až do roku 2018 zajistí v Přerově autobusovou dopravu,“ vzpomněla Jitka Kočicová. Zástupci města doufají, že podobný krizový scénář se už opakovat nebude a dopravce, který z výběrového řízení vzejde, dostojí v letech 2018 až 2028 svým závazkům.

„Zakázku je třeba dobře připravit. Je nadlimitní, takže připadá v úvahu otevřené zadávací řízení, které je administrativně náročné. Rada města už schválila uzavření smlouvy s advokátní kanceláří, která nám bude poskytovat právní služby při realizaci tohoto otevřeného řízení – a to za 480 tisíc korun,“ konstatoval na závěr primátor Přerova Vladimír Puchalský.

3. 11. 2016 8:24:12 | přečteno 444x | Bc. Lenka Chalupová

Celkem přístupů: 20163461