Taxislužba pro přerovské seniory se už chystá. Jezdit by mohli po městě jen za dvacet korun

autobusové nádraží

Za dvacetikorunu by mohli jezdit v taxíku senioři z Přerova a místních částí, kteří potřebují ve městě navštívit lékaře, zajet si do lékárny, nebo na poštu – taková je vize radních. Teď ještě nová služba čeká na schvalování od zastupitelů. Pokud se i oni většinově shodnou, že by lidé nad 65 let měli jezdit za dotované peníze po Přerově, rozjede se služba už 1. února příštího roku. A bude mít svá pevná pravidla.

„Přesně určíme stanoviště, na která je možno se tímto taxíkem dopravit. Zcela jistě to budou zařízení lékařů, nemocnice, pošty, úřady. Za dvacet korun se budou moci senioři přepravit pouze tam, nepočítáme s tím, že by řidič čekal na odvoz. Dá se tedy říci, že jednu cestu by měl každý senior částečně placenou městem,“ uvedl náměstek přerovského primátora Tomáš Navrátil (ANO). Navíc podotkl, že za dvacet korun by měli jezdit bez ohledu na to, zda ve městě ujedou pět kilometrů, nebo deset. Řidič totiž bude mít „předplaceno“ od města. „Předběžně počítáme s tím, že ročně bude tuto službu třeba dotovat částkou zhruba půl milionu korun. Aktuálně je na rok 2017 vyčleněno pro Senior taxi 424 tisíc korun, které by měly pokrýt náklady spojené s přepravou,“ doplnil náměstek Navrátil. Taxislužba ale nebude fungovat běžným způsobem – tedy na rychlé zavolání. Senior si bude muset objednat řidiče maximálně tři dny předem, minimálně pak jeden den před plánovanou jízdou. Počítá se s tím, že provozní doba by byla od pondělí do pátku od sedmi hodin ráno do tří odpoledne.

„V Přerově máme v současné době téměř devět a půl tisíce lidí ve věkové kategorii nad 65 let. Na základě průzkumu odhadujeme, že by naši službu mohlo využívat tisíc lidí z této skupiny,“ řekla vedoucí odboru školství a sociálních věcí přerovského magistrátu Romana Pospíšilová. Pokud zastupitelé dají v pondělí 17. října Senior taxi zelenou, právě její odbor se bude zabývat vyhlášením výběrového řízení na taxikáře, který bude službu vykonávat. „Protože se počítá se zhoršenou pohyblivostí zákazníků, bude požadováno od řidiče, aby v případě potřeby pomohl seniorům s nástupem a výstupem do taxíku,“ doplnila Romana Pospíšilová, která tím naznačila, že kromě vhodného auta by měl řidič mít i dávku empatie a trpělivosti. Až by byl taxikář vybrán, dozvěděli by se senioři, jaké telefonní číslo pro ně bude fungovat a kde či kdy si mají vyzvednout kartičky, které je budou opravňovat taxík využívat.

Služba zvaná Senior taxi už funguje v několika českých a moravských městech. Právě tam se zástupci města inspirovali – a hledali vhodný kompromis mezi nejrůznějšími typy služeb, které města penzistům nabízejí. V Přerově ale není plánované Senior taxi jedinou službou, která by penzisty zvýhodňovala v cestách po městě.  Levněji někteří z nich jezdí i v městských autobusech. „Poskytujeme dotaci ve výši 150 korun každému Přerovanovi, který má nad sedmdesát let a je držitelem průkazu IDSOK  a platného ročního Senior Pasu. Například vloni byla tato dotace poskytnuta dvěma tisícům lidí,“ konstatovala závěrem Jitka Kočicová z přerovského magistrátu.

7. 10. 2016 13:14:13 | přečteno 508x | Bc. Lenka Chalupová

Celkem přístupů: 20934441