Provozovatel přerovské autobusové dopravy končí, zítra už obslouží linkovou dopravu nový přepravce

autobusové nádraží

Dnešní půlnocí končí smlouva mezi městem Přerovem a Dopravní a logistickou společností, která ve městě zajišťovala autobusovou dopravu. Společnost se dostala do finančních potíží, kvůli platební neschopnosti přišla o osm pronajatých autobusů a od 4. února už nebyla schopna v plném rozsahu zajistit autobusovou dopravu v Přerově. Poté, co bylo avizováno, že v pondělí 8. února nevyjede 77 autobusových spojů, byla svolána mimořádná rada města a radní rozhodli o ukončení smluvního vztahu. Dohodu podepsal zmocněnec společnosti Karel Horák.

„Od úterý 9. února už bude autobusové linky obsluhovat nový dopravce. Rada rozhodla, že oslovena bude firma Arriva, jejíž autobusy by už zítra ráno měly vyjet podle běžných jízdních řádů,“ konstatoval náměstek přerovského primátora Pavel Košutek (ANO). Předpokládá se, že nový dopravce bude zajišťovat městskou autobusovou dopravu v Přerově dva roky – do doby, než bude znám výsledek řádného výběrového řízení.

Smlouva s Dopravní a logistickou společností byla podepsána v březnu roku 2014. Společnost se zavázala, že za částku 136,8 milionů korun zajistí po dobu deseti let autobusovou dopravu v Přerově. Původně se přitom počítalo, že hodnota zakázky bude 250 milionů. Podle současného vedení radnice byla cena podhodnocená a problémy se daly očekávat.

Dopravní a logistická společnost odůvodňuje své ekonomické problémy špatným výkladem smlouvy ze strany města Přerova. „Podle rozhodnutí soudu prvního stupně je však výklad smlouvy městem správný a věc nyní řeší odvolací soud. Platební neschopnost Dopravní a logistické společnosti nelze tedy spojovat se soudním sporem, protože výklad smlouvy městem je této společnosti dlouhodobě znám a je stále neměnný,“ řekla právnička města Jana Hrubá.

8. 2. 2016 15:34:31 | přečteno 350x | Bc. Lenka Chalupová

Přerov - znak městaPřerov 760