O zakázku na opravu neměl nikdo zájem. Přesto se náměstí Františka Rasche zkrášlí

náměstí Rasche

Žádná stavební firma neprojevila zájem začít pracovat na revitalizaci přerovského náměstí Františka Rasche. „Do výběrového řízení nepřišly žádné nabídky. Museli jsme ho proto zrušit,“ konstatoval náměstek přerovského primátora Petr Měřínský. Protože ale park má v příštím roce být součástí akce, která připomene sté výročí popravy Františka Rasche, rozhodli radní o tom, že si rekonstrukci přímo objednají od firmy Strabag. Její dělníci by se měli do úprav pustit už na konci léta – a do podzimu by měl park být částečně v novém kabátě.

„Firma provede revitalizaci veřejného prostoru, sestávající z opravy zpevněných ploch a chodníků, pracovníci vymění stávající lavičky a zrekonstruují kontejnerové stání na tříděný odpad – to bude navíc rozšířeno a nově i oploceno. Vysazeny tu budou alejové stromy a prostor bude oživen záhony z okrasných travin,“ upřesnil náměstek Měřínský. Do oprav parku poputují z kasy města 2 miliony 300 tisíc korun s DPH.

Zástupci města nechali vypracovat urbanistickou studii na náměstí už před dvanácti lety. Původní verze počítala i s motivem mořských vln v dlažbě, které se měly stát připomínkou událostí, jejichž aktérem byl přerovský rodák František Rasch, od jehož popravy uplyne 11. února roku 2018 rovných sto let. „Rasch byl jedním z vůdců vzpoury námořníků rakouského válečného loďstva v Boce Kotorské – a dodnes tam na něj nezapomněli. O tom jsme se přesvědčili při osobní návštěvě. V roce 2016 jsme s Kotorem podepsali partnerskou smlouvu a máme v plánu pozvat zástupce města do Přerova, kde se bude na začátku příštího roku konat vzpomínkový akt,“ vzpomněl primátorův náměstek Tomáš Navrátil. Podle něj je proto důležité mít náměstí v reprezentativnějším stavu, než je tomu dnes.

Park je trojúhelníkovitého tvaru a rozkládá se na ploše 3513 metrů čtverečních. Jeho součástí je i pomník s bustou Františka Rasche, který je od roku 1987 zapsaný do seznamu kulturních památek. A právě u tohoto pomníku se konají vždy 11. listopadu, v Den válečných veteránů, vzpomínkové akce.

17. 7. 2017 16:46:51 | přečteno 50x | Bc. Lenka Chalupová

Celkem přístupů: 20967081