V Žebračce a v Michalově budou odborníci zkoumat brouky

040 Jarní Žebračka

Do lužního lesa Žebračka a do městského parku Michalov míří odborníci na brouky. Výzkum, který tu plánují od května do konce srpna provádět, jim má dát odpověď hned na několik otázek.

„Budou zjišťovat druhové spektrum brouků, kteří žijí v prostředí parku Michalov a v Žebračce, která je národní přírodní rezervací – a zajímat je bude, jestli se druhy liší, i když od parku do lesa je to jen pár metrů. Výsledky pomůžou vyhodnotit i významnost městských parků pro saproxylické brouky – čili pro brouky, kteří jsou vázaní na mrtvé dřevo,“ uvedla Miroslava Švástová z přerovského magistrátu. Informovala rovněž o tom, že odborníci z Ústavu ochrany lesů a myslivosti zanechají v každé lokalitě šest oknových pastí na brouky, které budou zavěšeny na stromech – konkrétně se jedná o listy průhledného plexiskla o rozměrech pětadvacet krát padesát centimetrů zasazené do kříže, které budou mít stříšku a sběrnou láhev.

Data z parku Michalov i z národní přírodní rezervace Žebračka budou použity v rámci rozsáhlejší studie, která probíhá na osmi lokalitách Moravy. Výsledky výzkumu si pak mohou zájemci přečíst na webových stránkách Přerova.

Městský park Michalov, který se rozkládá na 20 hektarech, byl založený z iniciativy okrašlovacího spolku v roce 1904 přeměnou bývalého lesa. Je to nejstarší a nejrozlehlejší okrasný sad města Přerova. Od roku 1992 je park nemovitou kulturní památkou, od roku 1994 registrovaným významným krajinným prvkem.

Žebračka je národní přírodní rezervace, která se rozkládá na 228 hektarech. Byla zřízená v roce 1949 k ochraně pozůstatků lužního lesa v povodí Bečvy. Dřevinná skladba se v některých částech lesa blíží přirozené skladbě, která by se vyvinula bez zásahu člověka. Rezervace má také značný ornitologický význam.

20. 4. 2017 14:02:09 | přečteno 113x | Bc. Lenka Chalupová

Celkem přístupů: 21120545