TZ - Bible očima Rembrandta

Galerii města zaplní vzácné bible a rytiny Rembrandta

(Přerov) Více než 150 exponátů různých druhů biblí v 80 jazycích a dialektech představí unikátní putovní výstava Bible včera, dnes a zítra, která zaplní prostory Galerie města Přerova na Horním náměstí od 14. do 24. března. Výstavní síň bude zároveň prezentovat rytiny a reprodukce grafických listů slavného holandského mistra pod názvem Bible očima Rembrandta. Kombinovanou expozici do Přerova přiváží občanské sdružení I4U ve spolupráci s občanskou společností Maranatha, pořadateli jsou Galerie města Přerova ve spolupráci s Městskou knihovnou.

Vedle prezentace vzácných tisků nebude v galerii chybět interaktivní program, jako odborné přednášky, společné veřejné čtení knihy knih nebo soutěže s biblickou tematikou pro děti. Příchozí se navíc mohou zapojit do řetězového ručního přepisu bible nebo zapůjčením vlastního exponátu podpořit výstavu.

„Jednotlivé kopie přepsaného textu, který se podaří právě v Přerově z bible opsat, budou po skončení výstavy rozmnoženy a umístěny k nahlédnutí v místech realizace výstav, tedy i v Galerii města Přerova a Městské knihovně v Přerově,“ říká organizátor putovní výstavy Petr Hamrozi.

Součástí doprovodného programu bude v pátek 18. března v 17 hodin v prostorách galerie veřejné čtení z bible. „V rámci projektu Březen - měsíc čtenářů organizujeme pro zájemce společné předčítání. A nebude se číst ledajaký příběh. Příchozí si vyslechnou Slovo na cestu, parafrázovaný překlad Nového zákona ve srozumitelnější češtině,“ přiblížil jednu část projektu ředitel Městské knihovny v Přerově Pavel Cimbálník.

Malý odborný seminář, jehož smyslem bude představit zájemcům bibli známou i neznámou a pohovořit o její historii i současnosti, je naplánován na středu 23. března v 17 hodin. „Bible a Rembrandt - základní seznámení, tak zní přesný název přednášky,“ informoval Hamrozi. Po celou dobu výstavy organizátoři slibují návštěvníkům také komentované prohlídky.

Kromě dvou nejstarších biblí z let 1549 a 1556 budou v městské galerii k vidění další různá vydání bible, kancionály, zpěvníky, modlitební knížky, obrázkové bible a biblické příběhy pro děti a mládež, mapy nebo zajímavé studijní materiály. „Světovým unikátem je bible v 66 jazycích - každá biblická kniha v jednom jazyce. Z dalších zajímavostí lze například jmenovat Melantrichovy bible, bibli a kancionál v řeči černošského kmene Zulu, v esperantu, ve vietnamštině, hebrejskou a řeckou bibli nebo biblické příběhy v romštině,“ láká návštěvníky Hamrozi. V Přerově bude k vidění například i ruční přepis Evangelia podle Marka na cigaretový papírek, vytvořený politickým vězněm v roce 1958.

Druhá linie výstavy se ponese v duchu výtvarném. Expozice Bible očima Rembrandta představí život a hlavně dílo slavného mistra. K vidění bude stovka rytin a grafik jednoho z nejvýznamnějších světových malířů. „Převážně půjde o biblické motivy, ale návštěvníci se mohou těšit i na krajiny, portréty či autoportrét,“ říká Petr Hamrozi.

Pokud Přerované najdou ve své domácí knihovně hodně starou, exotickou či jinak zajímavou bibli, mohou se se svým kouskem pochlubit a organizátoři jej budou prezentovat jako součást expozice. Takovou Bibli je možno doručit do Galerie města Přerova v pondělí 14. března.

23. 3. 2011 18:56:14 | přečteno 1672x | Galerie města Přerova

Celkem přístupů: 20765953