TZ - Mapy a turistika v proměnách času zaplní galerii

Vydat se na prohlídku po červené, žluté či zelené můžete v Galerii města Přerova od 17. ledna.

Na svém improvizovaném výšlapu po interiéru výstavní síně narazíte na převážně turistické, ale i topografické, běžné zeměpisné, tematické či historické mapy. Expozici kartografických skvostů i běžně dostupných plánů výletních  tras doplní  turistické artefakty jako záznamy z výšlapů, deníky, dobové fotografie, odznaky nebo známky a razítka nastřádaná od počátku minulého století. Vítejte na výstavě Mapy a turistika v proměnách času, která bude věnována 100. výročí založení Klubu českých turistů v Přerově  a 100. výročí odboru Klubu českých turistů TJ Spartak Přerov.

„Formálně jsme pokračovateli zakládajícího Klubu českých turistů (KČT) v Přerově právě my, ale je pravda, že na území města působí další tři odbory KČT, což je pozůstatek komplikovaných organizačních změn v 50. letech,“ vysvětlil historickou souvislost dvojího výročí předseda odboru KČT TJ Spartak Přerov Vladimír Wnuk. Největšímu rozmachu se přerovská turistika podle něj těšila od ustavení KČT v Přerově 10. prosince 1912 do začátku druhé světové války a poté bezprostředně po osvobození. Právě z této zlaté éry pěší turistiky pocházejí nejvzácnější exponáty výstavy, jako například mapy, plány vycházek, pohlednice či fotografie.

Expozici doplní třeba i autentický rozcestník, uniforma turisty, pořádně sešlápnuté pohorky nebo torna. Chybět nebudou batohy, kotlík, turistické hole, dalekohledy, krokoměry, kompasy, buzoly  a další nezbytné vybavení do přírody, bez kterého se správný turista neobejde.

Mapy a turistika v proměnách času budou  v galerii k vidění do 24. února,  poté ji vystřídají obrazy tří generací slavné olomoucké rodiny Šnajdrů – Františka a Miroslavů st. a ml.  Jejich obrazy doplní ve vitrínách  ručně vyráběné šperky  z korálků a drátu mladé přerovské výtvarnice  Nely Greisslerové.

Vernisáž Map a turistiky v proměnách času se uskuteční ve čtvrtek 17. ledna v 17 hodin.

Lada Galová, vedoucí Galerie města Přerova

11. 1. 2013 11:35:12 | přečteno 1317x | Galerie města Přerova