TZ - Přerovskou minulostí se přišly toulat bezmála tři tisíce zájemců

Lidé všech věkových kategorií projevili zájem o letní zábavně vzdělávací projekt Galerie města Přerova, který nesl výmluvný název Toulky přerovskou minulostí.

Kromě výstavy velkoplošných panelů s tematikou archeologie, dějin přerovského zámku, hradeb a Horního náměstí nabídka galerie zahrnovala i komentované procházky po historickém centru města, besedy s odborníky nebo vědomostní kvíz. Na startu celého projektu stál v červnu seminář k nejstarším dějinám města s názvem Historický Přerov, jehož obsahová část bude publikována v odborném sborníku, který bude v galerii pokřtěn v prosinci.

Komentované procházky Horním náměstím přilákaly 568 milovníků historie. „Mapka s trasou prohlídky Horního náměstí obsahovala celkem čtrnáct zastavení. Zaměřili jsme se na historicky hodnotné objekty a sochy, nechyběl například i průchod fortnou na hradby,“ informoval autor projektu Karel Žurek.

Ačkoli Toulky s koncem srpna galerii opouštějí, komentované prohlídky budou pro velký zájem pokračovat ještě i první čtyři zářijové čtvrtky. Jejich začátek bude vždy v den konání představení v Letní divadelní scéně mezi hradbami v 17.30 hodin

Kvíz o ceny, zaměřený na otisky historie v publikaci Přerovský zámek, vyplnilo 378 soutěžících, ať již fyzicky v galerii nebo prostřednictvím internetu. „Nejčastěji chtěly soutěžit celé třídní kolektivy, které galerii navštěvovaly v červnu. Zapojila se však i spousta dospělých,“ uvedla galeristka Alena Němčáková. Pětice otázek se však ukázala jako poměrně tvrdý oříšek, správných odpovědí dorazilo pouze pět desítek. „Bylo překvapivé, s jakou vervou hlavně dětští návštěvníci hledali ve výstavních panelech správné odpovědi,“ dodala pracovnice galerie Ivana Zomboriová.

Podobný projekt galerie připravuje i na příští sezonu. Výstavní panely s tematikou přerovských dějin v září poputují na zámek do Tovačova, kde si je mohou zájemci prostudovat v průběhu celého podzimu.

Lada Galová, Galerie města Přerova

8. 9. 2011 15:32:52 | přečteno 1439x | webmaster