TZ - Kreslíř Lubomír Dostál oslaví padesátku výstavou v městské galerii

Kreslený humor i ostatní umělecká tvorba přerovského karikaturisty Lubomíra Dostála zaplaví Galerii města Přerova od poloviny ledna na celých pět týdnů. Z nejširšího spektra témat, jež za posledních třicet let zhmotnil z okamžitého nápadu tužkou či tuší na malířskou čtvrtku, po pečlivé selekci vybral na 150 anekdot, které návštěvníci v galerii spatří v původních rozměrech, zvětšeninách i přetiscích na stěnách.

Součástí  výstavy, pořádané při příležitosti Dostálových padesátin, budou i jeho grafiky, akvarely, básně, kalendáře či prostorové instalace.

Doprovodný program zahrne křest katalogu, besedu s vystavovatelem na téma „Jak se kreslí vtip“, soutěž o nejvtipnější text do autorovy kresby či hledání rozdílů o ceny. „Interaktivní výstava aktivně zapojí návštěvníka do expozice. Hodláme ji totiž strukturovat tak, aby se lidé nepřišli jen zasmát, ale museli i trochu zapřemýšlet. Vše samozřejmě zábavnou formou,“ přiblížila kurátorka výstavy Lada Galová. Zábavné odpoledne ve čtvrtek 5. února v 17 hodin bude jakýmsi ekvivalentem na Dostálovy tvořivé dílničky a kreslení s dětmi, které poslední roky provozuje pro mateřské a základní školy. „Komponovaný pořad přizpůsobí příchozím, kteří se při prohlídce výstavy mohou zapojit do kreslení, naučit se tahy pro rychlokresbu, dotvářet vtip nebo si nechat načrtnout jednoduchou karikaturu,“ doplnila Galová.

Celou výstavu bude provázet soutěž, v jejímž finále kreslíř vyhodnotí nejlepší žertovný text, který doplní prázdnou bublinu v jeho anekdotě. „Výherce obdaruji svou básnickou sbírkou, kterých jsem doposud vydal celkem deset a k nahlédnutí budou v galerii ve vitrínách,“ řekl Lubomír Dostál, člen České unie karikaturistů.

Kreslíř, malíř a básník Lubomír Dostál se narodil 14. ledna 1965. První kresbu na téma Perestrojka publikoval v roce 1988 v tehdejším Novém Přerovsku, od té doby s redakcí spolupracuje až dodnes. Kromě toho kreslil pro Dikobraz, Moravskoslezský den, Profit, Rytmus života, Vlastu a další periodika. Vydal deset básnických sbírek, od roku 1997 plní stolní kalendáře s kresbami. Sedm let vyučoval výtvarnou výchovu na základních školách. První samostatnou výstavu na téma AIDS uskutečnil v roce 1989, v roce 2005 vystavoval na přerovském zámku. Účastní se domácích i mezinárodních soutěží v kresleném humoru, mj. například i v Belgii, Bulharsku nebo Německu.

Vernisáž, kde bude pokřtěn Dostálův nový katalog kresleného humoru, se uskuteční v Galerii města Přerova ve čtvrtek 15. ledna v 17 hodin.

19. 12. 2014 7:59:00 | přečteno 871x | Galerie města Přerova