TZ - Výstava představí paličkovanou krajku ve spojení s achátem, fotkou nebo sklem

Moderní pojetí paličkované krajky představí na autorské výstavě v Galerii města Přerova fotografka a výtvarnice Jitka Hanáková. Originální expozice soudobé paličkované krajky představí tuto jedinečnou techniku jako propojení krajky s fotografií, jindy s keramikou či sklem, její spojení s přírodními materiály a konečně také využití krajky na oděvu a doplňcích.

Výstava pořádaná ke kulatému životnímu jubileu moravské krajkářky Jitky Hanákové bude zároveň malou improvizovanou procházkou technikou paličkování s ukázkou sbírky paliček.

„Z přírodních materiálů Jitka Hanáková instaluje v galerii krajku ve spojení s papírovými provázky, drátem či efektní přízí. Obrazové instalace zahrnou vedle zmíněného spojení fotografie a krajky také nevídanou souhru krajky a řezaného achátu,“ uvedla kurátorka výstavy Lada Galová. Současná krajka v netradičním pojetí bude prezentována rovněž v trojrozměrném pojetí. „Půjde o drobné dárkové předměty, jako bižuterii a květy až po šperky s krajkou, plstěné barety a klobouky doplněné o krajkové akcenty či třeba kabelky s krajkou,“ zve na výstavu Galová.

Autorka Jitka Hanáková se narodila před šedesáti lety v Olomouci a od dětských let se věnovala nejrůznějším výtvarným technikám. Nejprve v tehdejší Lidové škole umění, později studovala fotografii v Prostějově. Od roku 1985 se podílí na dokumentaci regionu jako fotografka Muzea Komenského v Přerově. S technikou ručně paličkované krajky si pohrává ve svém volném čase už 19 let. „V roce 1997 jsem díky paní Marii Pytlíčkové, která této krajkářské technice v Přerově prorazila cestu, propadla krajkářskému řemeslu podobně jako mnoho jejích žaček i já a paličkování se pro mě stalo doslova drogou,“ říká o sobě Jitka Hanáková.  Později převzala po své učitelce štafetu výuky a dnes se s ní můžete setkat v SVČ Atlas a Bios, kde do tajů paličkované krajky zasvěcuje další zájemkyně o toto tradiční řemeslo. “ Každoročně se účastním Vánočních a Velikonočních salonů, pořádaných SVČ ATLAS a BIOS, jak vystavováním, tak ukázkami paličkování,“ doplňuje Hanáková, která je absolventkou kurzu navrhování ručně paličkované krajky v pražském Vzdělávacím spolku uměleckých řemesel.

„Občas si odskočím k technikám malby na hedvábí, patchworku nebo plstění. S českými krajkářkami se podílím na tvorbě společných děl pro stánek České republiky na mezinárodních setkáních OIDFA - mezinárodní organizace paličkované a šité krajky,“ vyjmenovává své aktivity členka Mohelnického spolku ručních řemesel a spolupracovnice  Valašského krajkářského a řemeslného spolku.

Jitka Hanáková prezentuje svou tvorbu na kolektivních krajkářských výstavách v tuzemsku i zahraničí. „Do galerie zvu návštěvníky mj. také na jedinečný krajkový límec s pokrývkou hlavy, instalovaný na krejčovské panně, nebo na trojrozměrný betlém,“ poutá expozici Jitka Hanáková.

Vernisáž Paličkované krajky v Galerii města Přerova bude ve čtvrtek 29. září v 17 hodin, výstava potrvá do 30. října.  „Doprovodný program ve středu 19. října nabídne celodenní ukázky paličkování v podání autorky,“ zakončila vedoucí galerie Lada Galová.

26. 9. 2016 13:11:56 | přečteno 454x | Galerie města Přerova