V Senátu ČR se jednalo o dostavbě dálnice D1

Přerov/ Plénum Senátu Parlamentu ČR včera přijalo žádost o urychlení realizace dvou úseků dálnice D1 - a to Přerov-Lipník (0137) a Přerov-Říkovice (0136). Petice, kterou předložil Výbor pro hospodářství, zemědělství a dopravu, jasně deklarovala, že dostavba těchto dvou úseků je pro Přerov dopravně strategická.

Primátor Přerova a senátor Jiří Lajtoch připomněl senátorům, že dopravní podmínky v Přerově jsou vážné. „Na dnešní situaci je nejsmutnější, že z celé dálnice D1 mezi Ostravou a Prahou chybí pouhých 24 kilometrů kolem Přerova. Dálnice D1 se zastavila v jižní části těsně před Přerovem - v Říkovicích - a dál pokračuje zase od Lipníka nad Bečvou,“ řekl senátor Jiří Lajtoch. Zároveň zdůraznil, že v Přerově podepsalo patnáct tisíc lidí petici s výzvou na urychlené řešení kritické dopravní situace ve městě.

Náměstek ministra dopravy Ivo Toman informoval senátory, že stavba dálnice v úseku Přerov - Lipník je navržena k zahájení v roce 2012 s dostatečným finančním krytím - a to i ve střednědobém výhledu pro další roky 2013 a 2014.

„Tímto krokem vzroste tlak i na dokončení dalšího úseku Říkovice - Přerov, kde jsou pro příští rok také alokovány finanční prostředky na majetkoprávní a projektovou přípravu. Se zahájením se počítá v roce 2014. Je ale cílem, aby dílčí úsek stavby 0136, tedy mimoúrovňová křižovatka Přerov - sever, byl projednán a připraven již v předstihu,“ zdůraznil Ivo Toman.

Senátor Jiří Lajtoch jeho slova kvitoval, nicméně poznamenal: „Stejně jako já, tak i občané z celého Přerovska, už nevěříme slibům - a budeme věřit, až se opravdu něco začne dít. I když je pravdou, že prostředky jsou připraveny do rozpočtu, nicméně poslední dva úseky dálnice D1 se stále ještě nezahájily. Věřím ale tomu, že slova pana náměstka ministra dopravy Tomana budou pravdou.“

9.12.2011 12:46:28 | přečteno 5626x | Mgr. Bohuslav Přidal

Navigace

Tiskové zprávy, archiv 2009 - 2019

Technické služby města Přerova Kulturní a informační služby města Přerova Teplo Přerov a.s. Městská policie Přerov Sportoviště Přerov s.r.o. Sociální služby města Přerova, p. o. Městská knihovna v Přerově