Dlažba, po níž v Přerově chodil Komenský, putovala do Naardenu

Naarden 2012

Přerov/ Muzeum Jana Amose Komenského v holandském Naardenu získalo od přerovské delegace „čerstvé“ artefakty  - dva kusy historické dlažby, kterou archeologové v minulých dnech odkryli v Přerově. Jde o dlažbu z míst, po níž se procházel muž nazývaný „učitel národů“.

„Do Naardenu jsme přivezli jeden kus dlažby, který pochází ze základů kostela svatého Marka - a jednu dlažbu, pocházející z bratrské školy, kde působil Komenský. Jedná se o nálezy ze sedmnáctého století, které archeologové vyzvedli ze země teprve před pár dny,“ uvedl přerovský primátor Jiří Lajtoch.

Ten společně se svým náměstkem Michalem Záchou předal tyto artefakty přímo řediteli muzea v Naardenu – a to i s cedulkami v češtině a angličtině, které svým průvodním slovem připomínají unikátnost nálezu.

„Jeli jsme na pracovní návštěvu do spřáteleného města Cuijk a při té příležitosti jsme navštívili muzeum v Naardenu, kde je pochován Jan Amos Komenský, který posledních čtrnáct let svého života prožil v Nizozemí. Je nám ctí, že dlažba bude novou součástí muzejní expozice a stane se další připomínkou Přerova coby působiště učitele národů,“ uvedl primátor Jiří Lajtoch.

Nález základů obou budov označují archeologové za objev století. Jsou přesvědčeni, že po dlažbě, kterou odkryli při stavbě jižního předpolí Tyršova mostu, se procházel nejen Jan Amos Komenský, ale i Jan Blahoslav či Karel starší ze Žerotína, jenž byl mecenášem jednoty bratrské.

Na snímku přerovský primátor Jiří Lajtoch, náměstek primátora Michal Zácha a ředitel Muzea Komenského v holandském Naardenu.

24.7.2012 8:02:50 | přečteno 2033x | Mgr. Bohuslav Přidal

Navigace

Tiskové centrum

Technické služby města Přerova Kulturní a informační služby města Přerova Teplo Přerov a.s. Městská policie Přerov Sportoviště Přerov s.r.o. Sociální služby města Přerova, p. o. Městská knihovna v Přerově