Přerované mohou diskutovat na téma: Protipovodňová zeď

Přerov/  Vedení města Přerova zve občany na veřejné projednávání na téma: Protipovodňové opatření na řece Bečvě.

„Konkrétně budeme jednat o nové opěrné zdi, kterou bychom chtěli nechat vystavět podél nábřeží Edvarda Beneše v Přerově. Lidé, kteří se chtějí zapojit do diskuze, mohou přijít v pondělí 30. ledna o půl čtvrté odpoledne do Městského domu. Tam mohou diskutovat s odborníky, kteří jim odpoví na otázky, které je v této věci zajímají,“ předeslal náměstek přerovského primátora Michal Zácha.

Jak dále uvedl, je si vědom, že nová stavba změní tvář této části města – a proto je potřeba o ní veřejně mluvit. „Každopádně je to způsob, jak ochránit centrum města před povodněmi, které mohou ohrozit životy a majetky lidí. Byli jsme už opakovaně svědky toho, jak umí Bečva zahrozit. Vaky s pískem, které měly zabránit vylití Bečvy, jsou jen provizorním řešením,“ podotkl Michal Zácha.

Podle materiálů, které vypracovali odborníci z Povodí Moravy, jsou v Přerově dvě nejkritičtější místa, kde se řeka vylévá ze svého koryta. A právě nábřeží Edvarda Beneše, včetně všech přilehlých částí, je hustě obydlenou částí města, která je ohrožena nejvíce. „Navrhované opatření jsme konzultovali také s pracovníky Vodovodů a kanalizací Přerov a ve spolupráci s nimi chceme řešit protipovodňové opatření komplexně – to znamená, že chceme pokud možno vyřešit i vzlínání vody do sklepních prostor domů, stojících v blízkosti Bečvy,“ doplnil Zácha.

Studie, kterou nechalo vedení města vypracovat, se navíc zabývá touto lokalitu nejen z pohledu protipovodňových opatření.

„Když už do nábřeží stavebně zasáhneme, počítáme třeba i s tím, že bychom tam mohli vytvořit nová parkovací místa. Rád bych se na veřejném projednávání pobavil s lidmi třeba i na téma stromy, které lemují nábřeží. Na stav stromů, které jsou nejblíže korytu Bečvy, jsme si nechali zpracovat dendrologický posudek, který nám říká, jaký je skutečný stav tohoto stromořadí,“ podotkl Michal Zácha.

26.1.2012 7:34:21 | přečteno 1798x | Mgr. Bohuslav Přidal

Navigace

Tiskové centrum

Technické služby města Přerova Kulturní a informační služby města Přerova Teplo Přerov a.s. Městská policie Přerov Sportoviště Přerov s.r.o. Sociální služby města Přerova, p. o. Městská knihovna v Přerově