Žerotínové by měli lákat k poznávání historie, bavit i vzdělávat

Jiří Lapáček

Přerov/ Stopami Žerotínů. To je název nového projektu, do něhož teď „prvním našlápnutím“ vstupuje Přerov. Do města se ve středu 12. prosince sjedou odborníci, kteří se zajímají o historii tohoto rodu, ale i zástupci z českých a moravských měst či obcí, v nichž Žerotínové zanechali své otisky.

„Rozjíždíme projekt, prostřednictvím něhož chceme propojit místa spojená s historií a památkami pánů ze Žerotína. Je naším přáním, aby poznávání historie, památek a tradic mělo vliv na rozvoj turistiky a cestovního ruchu,“ nastínil přerovský primátor Jiří Lajtoch.

Vzhledem k bohatosti materiálu a rozsáhlosti území bude „žerotínský projekt“ trvat několik let - a měl by nejen lákat turisty, ale také je vzdělávat, motivovat a bavit.

„Letos jsme v Přerově připravili první konferenci, vydali jsme knihu Po stopách Žerotínů a připravili propagační materiály. V dalších letech se chceme podrobněji věnovat žerotínské historii, máme v plánu připravit výstavu a podobně,“ podotkla vedoucí kanceláře primátora Daniela Novotná. Právě kniha, která mapuje historii rodu, projde na konferenci slavnostním křtem. „Čtenáři se v publikaci seznámí s počátky rodu Žerotínů a s jeho rozrodem do několika větví. Jsou v ní zmiňována jednotlivá panství a místa, která byla v držení rodu. Kniha má bohatý obrazový doprovod, skládající se z archivních dokumentů, dobových vedut, podobizen či starých pohlednic. Přílohou je na volném listu rodokmen Žerotínů a Komenského mapa Moravy s vyznačením míst spojených s Žerotíny,“ řekl ke knize její autor – ředitel přerovského archivu Jiří Lapáček.

Projekt Stopami Žerotínů, který získal finanční podporu Olomouckého kraje, představí v první fázi obce kraje, jejichž zástupci budou na svých kulturních a společenských akcích šířit povědomí o Žerotínech. „V dalších letech hodláme do projektu vtáhnout i další města. Věříme, že vzájemné poznávání kořenů bude zajímavé,“ řekl závěrem primátor Jiří Lajtoch.

Poznámka: Křest knihy Po stopách Žerotínů se uskuteční ve středu 12. prosince v 11.10 hod. na zámku v Přerově (Mervartův sál).

Foto: Ředitel archivu Jiří Lapáček s návrhem přebalu nové knihy, která ve středu 12. prosince projde křtem.

7.12.2012 10:06:54 | přečteno 2149x | Mgr. Bohuslav Přidal

Navigace

Tiskové centrum

Technické služby města Přerova Kulturní a informační služby města Přerova Teplo Přerov a.s. Městská policie Přerov Sportoviště Přerov s.r.o. Sociální služby města Přerova, p. o. Městská knihovna v Přerově