Memorandum řeší průtah Přerovem, který je sužován špatnou dopravní situací

Přerov/ Přerovští radní tento týden schválili znění memoranda, které pojednává o vzájemné spolupráci a podpoře při vybudování průtahu městem Přerovem. Zástupci Přerova tímto apelují na Ředitelství silnic a dálnic České republiky a na představitele Olomouckého kraje, aby se finančně podíleli na řešení této stavby. Průtah, jehož realizace má přijít zhruba na čtvrt miliardy korun, by totiž dopravně ucpanému Přerovu výrazně pomohl.

„V porovnání s ostatními městy obdobného významu a dopravního zatížení v Olomouckém kraji vykazuje Přerov jednoznačně nejhorší stav silniční sítě. Ve městě dosud nebyla realizována žádná větší komunikační stavba, která by přispěla k dopravnímu odlehčení centra - a vedení silnice I/55 v kontaktu s historickým jádrem je nezáviděníhodnou „raritou“. Tento neutěšený stav vyžaduje okamžité řešení,“ řekl primátor Přerova Jiří Lajtoch. Jako jeden ze spolutvůrců memoranda navíc upozorňuje, že špatná průjezdnost Přerovem netrápí jen místní občany, ale je velkou dopravní překážkou i pro obyvatele okolních regionů, kteří městem projíždějí.

Memorandum není jen apelem, ale navrhuje konkrétní kroky, které by mohly vést k realizaci průtahu. Statutární město Přerov se v něm zavazuje, že zajistí zpracování dokumentace pro stavební povolení, zabezpečí vydání stavebního povolení, převede bezúplatně k tomuto účelu již odkoupené pozemky, zaspolufinancuje vlastní stavbu. „Už jsme investovali peníze například do výkupu pozemků či do demolice budov, další finance do záměru ještě vložíme. Celkově počítáme s tím, že do průtahu dáme ze svých zdrojů okolo 36 milionů korun,“ předeslal Jiří Lajtoch.

Olomoucký kraj by měl podle návrhu memoranda zajistit na vlastní náklady výkupy zbývajících nemovitostí a pozemků – podle předběžných odhadů by toto mělo přijít na 51 milionů 650 tisíc korun. Ředitelství silnic a dálnic má na vlastní náklady zrealizovat stavbu, která si vyžádá bezmála 160 milionů korun.

„Tyto ceny jsou ale pouze orientační a budou se odvíjet na podkladě aktuálních cen a výsledku veřejných soutěží,“ upozornil primátor. Zároveň připomněl, že pokud se celá věc zdaří, tak výstavbou průtahu dojde k výraznému snížení objemu dopravy v centru města. Zdůraznil, že tato stavba je nezbytně nutná pro převedení dopravy městské, regionální (a do dokončení dálnice D1  i tranzitní) ve směru sever-jih.

Memorandum sepsali a odsouhlasili zástupci Přerova. Představitelé Olomouckého kraje a Ředitelství silnic a dálnic ČR budou o své podpoře tomuto záměru teprve jednat.

V příloze – situační  označení dálnice, průtahu a průpichu.

23.8.2012 10:20:49 | přečteno 1784x | Mgr. Bohuslav Přidal

Navigace

Tiskové centrum

Technické služby města Přerova Kulturní a informační služby města Přerova Teplo Přerov a.s. Městská policie Přerov Sportoviště Přerov s.r.o. Sociální služby města Přerova, p. o. Městská knihovna v Přerově