Cizokrajné květiny zase budou vonět pro návštěvníky Michalova

Skleník

Přerov/ Výstavní skleník v Michalově se připravuje na letošní sezónu. První návštěvníci mohou už ve středu 3. dubna obdivovat krásu více než sedmdesáti subtropických rostlin, které jsou tu už „doma“. Zahradníci jim zajišťují odbornou péči – a výsledkem je krása zelených listů, vůně pestrých květů i sladkost prvních plodů.

„Skleník nabízí lidem nevšední podívanou na rostliny s exotickým vzhledem a mnohdy i exotickými názvy. Obdivovat mohou třeba olivovník, žumaru, kalinu, fíkovník, agáve, aloe či cist. Vonět jim tu bude i mateřídouška, šalvěj či levandule. Máme tu dokonce také kari, které je výrazné svou aromatickou vůní, za povšimnutí stojí i naše citrusy,“ konstatovala vedoucí provozu a údržby parku Michalov Jitka Spurná. Jak dále uvedla, lidé mohou bezplatně skleník navštívit od dubna do října vždy ve středu, sobotu a neděli od desíti hodin dopoledne do čtyř odpoledne. „Tradičně už víme, že nejvíce návštěvníků chodí v červnu, proto je v tento měsíc rozšířená provozní doba -  a to denně od devíti ráno do čtyř odpoledne,“ doplnil ředitel Technických služeb města Přerova Radek Koněvalík.

Skleník je pro návštěvníky po celkové rekonstrukci přístupný od roku 2010 – jeho oprava si vyžádala dvanáct a půl milionu korun a jen za energie zaplatí provozovatel ročně přes čtvrt milionu korun. „Lidé ale prohlídku skleníku vítají – s náklady na vytápění musíme počítat. Odměnou je pak vysoká návštěvnost a obdiv lidí, kteří sem přicházejí,“ podotýká ředitel Koněvalík. Navíc zdůrazňuje, že skleník v Michalově má za sebou i významnou historii, která je stará bezmála devadesát let. První skleník byl totiž v Michalově vybudován už v roce 1924.

Lidé, kteří přijdou obdivovat krásu cizokrajných rostlin, mohou navíc zavítat i na nedělní koncerty, které mají své tradiční místo v altánu před restaurací. „Takzvané promenádní koncerty letos zahájíme v neděli 12. května. V letošním roce se návštěvníci parku mohou těšit, že koncerty se budou konat i přes letní prázdniny, což je novinka. Celkově letos máme v plánu uspořádat šestnáct promenádních koncertů,“ doplnil ředitel Kulturních a informačních služeb města Přerova Jaroslav Macíček.

26.3.2013 12:26:54 | přečteno 2867x | Mgr. Bohuslav Přidal

Navigace

Tiskové centrum

Technické služby města Přerova Kulturní a informační služby města Přerova Teplo Přerov a.s. Městská policie Přerov Sportoviště Přerov s.r.o. Sociální služby města Přerova, p. o. Městská knihovna v Přerově