Tyršův most získal v posledních dnech hned tři prestižní ocenění

Tyršův most

Přerov/ Přerovský Tyršův most, který v loňském roce překlenul řeku Bečvu, sbírá v posledních dnech jedno ocenění za druhým. V průběhu jednoho týdne přišly do schránky přerovské radnice oznámení hned o třech cenách. Most od věhlasné architektky Aleny Šrámkové se odborníkům líbí - a úspěch sklízejí i tři monumentální sochy z dílny její snachy Ivany.

„V sobotu 16. března byl autorský tým zpracovatelů projektové dokumentace slavnostně vyznamenán Českou komorou autorizovaných inženýrů a techniků,“ informoval Tomáš Nosek ze společnosti AF – Cityplan, která Tyršův most spolurealizovala.

Most bodoval i v soutěži „Stavba roku 2012“. Získal čestné ocenění, které bude zástupcům města předáno ve Vlastivědném muzeu v Olomouci v pátek 29. března. Kromě toho bude mít most na svém kontě i další trofej - Cenu Olomouckého kraje za přínos v oblasti kultury – a to za výjimečný počin v oblasti umění. „Jedná se o cenu za umělecké ztvárnění nového Tyršova mostu. Slavnostní předávání cen se uskuteční 10. dubna v Moravském divadle v Olomouci,“ informoval vedoucí odboru kultury a památkové péče Olomouckého kraje Jindřich Garčic.

Šňůra ocenění pro netradiční most těší jeho autory – architekty, stavebníky i sochařku, která skulptury zubra, ptáka a stromů pro most vytvářela. „Máme všichni  radost, že se ten most přeci jenom někomu líbí. Zřejmě ta trocha poesie nikoho nezabije,“ řekla za všechny architektka Alena Šrámková.

Doplňující informace: Přerov se od roku 2012 může pochlubit unikátní stavbou, která pozvedla tvář Přerova a vytvořila noblesní  vstup do historické části města. Tyršův most, který překlenul řeku Bečvu, je právem nazýván stavbou století. Pro řadu Přerovanů má navíc právě toto místo až osobní rozměr. Původní železobetonový most, který tu dělníci v roce 1903 postavili, stačili v květnu roku 1945 během pár minut zcela zničit ustupující němečtí vojáci. Pak tu stála jen provizorní lávka pro pěší – léty opotřebovaná, rezavá, nevzhledná. Unikátní stavbu dělají z mostu i sochy z dílny Ivany Šrámkové, které dotvářejí kolorit stavby. Dominantu cesty nad řekou tvoří bronzová monumentální figura zubra, která má původ v heraldice městského erbu a je památkou na vládu Pernštejnů. Energickému zvířeti dělá společnost socha ptáka, který má symbolizovat volnost a svobodu. Neméně zajímavé jsou sochy tří stromů z armovaného betonu, které jsou kotvené přímo do povrchu stavby. Most, který je dlouhý čtyřiasedmdesát metrů a široký dvanáct a půl metru, slouží nejen pěším, ale i cyklistům a také motoristům. Díky tomuto sladění se podařilo dát Přerovu nejen architektonicky zajímavou stavbu, ale zároveň i novou cestu, která vede takřka ve stopě původní formanské stezky.

Foto: Tyršův most v noci. Foto: David Paulus

21.3.2013 8:45:09 | přečteno 2209x | Mgr. Bohuslav Přidal

Navigace

Tiskové centrum