Půjdete k referendu? Hlasujte na webu Přerova

Přerov/ V Přerově by se mělo ještě v letošním roce konat v novodobé historii vůbec první referendum. To by mělo dát odpověď na otázku, jestli Přerované chtějí ve městě zařízení na energetické využití odpadu, ve kterém se spaluje komunální odpad.

„V současné době už pracujeme na přípravě referenda. Poprvé se sešla pracovní skupina složená z jedenácti zastupitelů města, kteří se touto záležitostí zabývají. Předběžně počítáme s tím, že by se referendum mohlo konat koncem listopadu letošního roku. Termín ale ještě včas upřesníme. Každopádně chceme, aby se lidé svobodně v referendu rozhodli,“ uvedl přerovský primátor Jiří Lajtoch.

Na webových stránkách města Přerova vznikla anketa, která by měla zmapovat, jestli mají lidé vůbec zájem přijít k referendu. Hlasovat mohou návštěvníci stránek až do 9. září, kdy v Přerově zasednou zastupitelé, kteří by měli o vypsání referenda rozhodnout. „V této webové anketě se neptáme, jestli lidé chtějí ZEVO či nikoliv, ale jestli přijdou k volebním urnám,“ upozornil primátor města Jiří Lajtoch. Zájemci, kteří se chtějí do anonymní ankety zapojit, ji najdou na stránkách www.prerov.eu. „Konkrétně je tato anketa v dolní části webu – hned na úvodní stránce. Je viditelná, přehledná a rychle dostupná,“ doplnila Vilma Gaďourková – webmaster stránek.

Přerovské referendum bude podle předběžných odhadů stát zhruba jeden milion korun. Musí se uskutečnit do 90 dnů od oficiálního vyhlášení a má svá jasně vymezená pravidla „K platnosti rozhodnutí v místním referendu je třeba účasti alespoň 35 % oprávněných osob zapsaných v seznamech. Rozhodnutí je pak závazné, hlasovala-li pro jednu z odpovědí nadpoloviční většina oprávněných osob, které se místního referenda účastnily - a alespoň 25 % oprávněných osob zapsaných v seznamech oprávněných osob,“ vysvětlila právnička města Jana Hrubá.

Anketa: https://www.prerov.eu/redakce/index.php?subakce=ankety&lanG=cs&anketa=24&

11.6.2013 15:55:43 | přečteno 1705x | Mgr. Bohuslav Přidal

Navigace

Tiskové centrum