V Přerově si připomenou hrůzný masakr na Švédských šancích

Přerov/ Ani po osmašedesáti letech nezůstala zapomenuta krvavá noc, která nastala z 18. na 19. června roku 1945 na Švédských šancích u Přerova. O život tu přišlo 265 karpatských Němců ze Slovenska, kteří se na konci války vraceli domů. Těšili se na nový život, místo toho se stali oběti šíleného poválečného vyřizování účtů. „Právě na oběti tohoto masakru vzpomenou v úterý 18. června v jedenáct hodin dopoledne na přerovském hřbitově zástupci města Přerova, historici, ale i lidé ze slovenského města Dobšiná, kterých se hrůzná událost dotknula,“ uvedla vedoucí Kanceláře primátora Daniela Novotná.

Vzpomínky na krvavou noc v Přerově znovu oživilo květnové a červnové promítání nového dokumentárního filmu Přerov a jeho válka, který s mrazivou pravdivostí líčil pohnutou noc, při níž přišly o život děti, ženy i muži. „Z dobových materiálů jsem se dočetl, že tento smutný příběh začal na přerovském nádraží, kde příslušníci pluku z Petrželky nechali Němce nemilosrdně vyvléct z vagónů. Jeden z důstojníků údajně tvrdil, že v transportu jsou příslušníci SS, dokázal o tom přesvědčit ostatní a ještě i připravit popravčí četu,“ vzpomněl náměstek přerovského primátora Michal Zácha. Slova historiků to dotvrzují.

„Tento samozvaný mstitel se jmenoval Karel Pazúr. Ten navštívil Místní národní výbor v Lověšicích a vyžádal si silné chlapy k vykopání hromadného hrobu na kopci zvaném Švédské šance. Sedmadvacet mužů do jedné hodiny ráno hloubilo jámu. Pak nastal čas odplaty. Karpatští Němci, kteří neměli s jednotkami SS nic společného, se museli svléct do spodního prádla a odevzdat cennosti. Pak byli nemilosrdně zastřeleni,“ vzpomněl jeden z přerovských historiků. Dobové materiály uchovaly i dech beroucí vzpomínky pamětníků – muži a ženy se modlili k Bohu, děti hystericky plakaly…

„Jsem přesvědčena, že na tyto události nesmíme zapomínat – naopak je musíme připomínat i mladším generacím. Proto jsme se rozhodli pro vzpomínkovou akci na hřbitově. Na pietní akt jsme pozvali i rodinné příslušníky zavražděných, kteří sem dříve jezdili vzpomínat na své blízké, ale už bohužel nejsou v dobré zdravotní kondici,“ uzavřela vedoucí kanceláře primátora Daniela Novotná.

13.6.2013 11:37:39 | přečteno 3037x | Mgr. Bohuslav Přidal

Navigace

Tiskové centrum

Technické služby města Přerova Kulturní a informační služby města Přerova Teplo Přerov a.s. Městská policie Přerov Sportoviště Přerov s.r.o. Sociální služby města Přerova, p. o. Městská knihovna v Přerově