V přerovském útulku vznikl azyl pro opuštěné kočky

Kočky

Přerov/ Sába. Tak se jmenuje první kočka, která našla přechodný domov ve speciálních kočičích klecích, které se staly součástí přerovského útulku pro opuštěná zvířata. „Jméno jsme naší první mourovaté obyvatelce vybrali jednoduše – přišla k nám totiž v den, kdy slaví svátek Sabiny,“ vysvětlila vedoucí útulku Soňa Hynčičová.

Přerovské zvířecí útočiště slouží především zatoulaným a mnohdy i nechtěným psům. Kočky tu až dosud neměly pro svůj azyl dobré podmínky. „Lidé nás na to upozorňovali, proto jsme se před nastávající zimou rozhodli pořídit za pětatřicet tisíc korun speciální kočičí boxy. Inspirovali jsme se v okolních útulcích, kde mají s kočkami zkušenosti,“ vyjádřil se náměstek přerovského primátora Michal Zácha. Kočky najdou přechodný domov ve dvou boxech, kde jich může v oddělených kójích najednou pobývat až osmnáct. „Budeme přijímat jen zatoulané jedince. Rozhodně ale nepočítáme s tím, že by tu bylo možné přijmout kočky, které mají své majitele – a ti se jich chtějí jen zbavit. Jde opravdu o provizorní zařízení,“ upozornil ředitel Technických služeb města Přerova Radek Koněvalík.

Útulek pro opuštěná zvířata doktorky Matinové stojí v Přerově od února roku 1997 a po celou dobu slouží k dočasnému pobytu psů odchycených nebo nalezených na území města Přerova. „K dispozici tu pro ně je deset kotců, z toho jeden je pro zvířata v karanténě a druhý slouží jako penzion. Kapacita je ale nedostatečná, v budoucnu máme v plánu útulek rozšířit,“ podotkl náměstek Zácha. Projekt počítá s tím, že by se novou přístavbou mohla kapacita až zdvojnásobit, takže by tu mohlo najednou pobývat až čtyřicet psů – záměr ale zatím „uvízl“ na financích.

Foto: V nových klecích může pobývat až osmnáct koček. Kočka jménem Sába je první obyvatelkou.

6.11.2013 10:23:14 | přečteno 3136x | Mgr. Bohuslav Přidal

Navigace